Areál Stocku se výrazně změnil
24.05.2005 | Mladá fronta Dnes
Úplnou proměnou prošel za posledních pět let areál největší české likérky, Stock Plzeň. Firma mezi lety 2000 a 2005 vynaložila na výstavbu nových a opravu starých budov částku více než 300 milionů korun a takřka kompletně přebudovala výrobní prostory i další zázemí. Právě v těchto dnech začala sloužit zatím poslední novinka -administrativní budova, jejíž stavba trvala rok a vyžádala si náklady 83 milionů korun.
„Uvnitř najde prostory pro práci zhruba sedmdesát lidí. Každé oddělení navíc má vlastní zasedací místnost a pro velká jednání je určena společná zasedací místnost s kapacitou padesát lidí. V objektu je rovněž závodní jídelna a bufet,“ uvádí zástupce společnosti Jiří Janoušek.
Změny v areálu se v posledních letech dotkly i výroby - nákladem sto milionů korun podnik zcela změnil systém stáčení lihovin. Za dalších 90 milionů korun zase vznikl nový servisní objekt se šatnami a sociálním zařízením, garážemi, údržbářskými dílnami a technickým zázemím. Nová je i budova laboratoří. Zde je umístěna nejen veškerá měřicí a analytická technika, ale také například archiv vzorků - v místnosti podobné trezoru stojí ve speciálních posuvných regálech stovky a tisíce lahví. Podnik totiž musí uchovávat vzorky výrobků z každé šarže, kterou vyrobí. A to po dobu pěti let. „Máme tak při případné reklamaci po ruce kontrolní vzorek libovolného produktu z kteréhokoliv dne výroby,“ vysvětluje smysl archivu technický ředitel podniku Antonín Nasler.
I modernizace má však své hranice. „Například staré dubové kádě, v nichž zraje vinný destilát, jsou nenahraditelné,“ připomíná technický ředitel Stocku Antonín Nasler.V roce 2006 bude společnost modernizovat dvě stáčecí linky, což si vyžádá náklady přibližně padesát milionů korun. Jednou z příčin je nutnost přizpůsobit zařízení na lepení kolků, kterými bude nutné označovat lahve s lihovinami již od července letošního roku.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



