Asiaty přešla chuť na ryby

Po ničivých záplavách v jihovýchodní Asii ztratilo mnoho místních lidí chuť na ryby. Odbyt zboží na rybích trzích se dramaticky snížil. Přes ujišťování odborníků o jejich nezávadnosti se mezi konzumenty prosadil názor, že ryby a další mořští živočichové, kteří se prý mohli živit mrtvými těly uvízlými ve vodě, představují zdravotní riziko. „Cítím se, jako bych jedla maso mrtvých,“ řekla novinářům jedna ze singapurských hospodyň. I když podle expertů řádně tepelně upravená ryba nemůže být závadná, propad prodeje mořských živočichů se projevuje v celém regionu.

V Singapuru poklesl prodej ryb o 30 procent a ceny spadly na polovinu. V Pekingu lidé kupují téměř třikrát méně korýšů z Barmy než před ničivým úderem tsunami. Podobný pokles zaznamenal i indický trh. Naopak stoupla poptávka po sladkovodních rybách a dovozech z Evropy a Severní Ameriky.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) I Čong-uk se rozhodl jít příkladem a všem, kdo pociťují iracionální strach z asijských ryb, vzkázal: „Od té doby, co jsem přijel na Srí Lanku, jím ryby každý den.“

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info