Bakteriální kontaminace vaječné skořápky v různých ustájovacích systémech
30.06.2005 | ÚZPI
Přestože mikroorganismy jako jsou bakterie tvoří jen malé procento vzduchových částic, mají výrazný negativní vliv na zdraví zvířat a zvyšují bakteriální kontaminaci skořápek v halách a voliérách. Vyšší bakteriální kontaminace vzduchu je v korelaci s vyšším počtem bakterií na vaječné skořápce. Podle odhadu pochází 70-80 % světové produkce vajec z konvenčních klecových chovů nosnic. Klecové ustájení přináší nízké výrobní náklady a splňuje vysoké standardy hygieny; z hlediska welfare nosnic však toto ustájení neodpovídá a je připraven jeho zákaz.
V roce 1999 Evropská komise vydala směrnici 1999/74 EC, podle níž nesmí být konvenční klece od roku 2003 budovány a od roku 2012 budou v EU zcela zakázány. Alternativami konvenčních klecí jsou obohacené klece a voliéry. Zatímco běžné klece poskytují 450 cm2 plochy a 100 mm délky žlabu na nosnici, v obohacených klecích připadá minimálně 750 cm2 na nosnici; obohacené klece jsou vybaveny snáškovými hnízdy, prachovou koupelí a poskytují 15 cm žlabu na nosnici. Voliérové systémy jsou vybaveny buď zaroštovanými rampami umístěnými v různé výšce nebo hřady, plochou s podestýlkou a snáškovými hnízdy. Během přechodného období od roku 2003 do roku 2012 se využitelná plocha v konvečních klecích zvýší ze 450 na 550 cm2.
Alternativní systémy byly již zhodnoceny jak z komerčního hlediska, tak i z hlediska užitkovosti a welfare zvířat, ale málo pozornosti bylo věnováno kontaminaci vaječné skořápky.
Bakteriemi umístěnými na povrchu vajec může být kontaminován i vnitřní obsah vajec. Uvádí se, že vysoká vlhkost výkalů může zvýšit mikrobiální kontaminaci skořápek a následně se zvyšuje i riziko mikrobiální kontaminace vnitřního obsahu vajec. Ze srovnání bakteriální kontaminace vajec od nosnic chovaných na podestýlce a na drátěné podlaze se zjišťuje, že vejce z podestýlky mají 20-30krát více aerobních bakterií na skořápce než vejce z drátěné podlahy. Podle některých odborných prací byla koncentrace prachu ve vzduchu nejnižší v klecích a 4-5krát vyšší v ostatních systémech chovu. Významnými zdroji prachu jsou obiloviny, sláma, peří, výkaly a půda.
Studie provedená v Belgii srovnávala bakteriální kontaminaci vaječné skořápky z běžných klecových chovů, obohacených klecí a voliérového ustájení.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



