Benzen v nealkoholických nápojích
30.10.2006 | vetweb.cz
U nealkoholických nápojů s obsahem kyseliny askorbové a benzoátu sodného je riziko obsahu benzenu nad přípustnou mez 10 ppb. Američtí zdravotní experti, včetně předsedy Americké pediatrické akademie, se spojili s Oregonskou neziskovou skupinou a požádali americké školy, aby zastavily prodej různých nealkoholických nápojů, dokud se neprokáže, že jsou prosté benzenu. Benzen, známý lidský karcinogen, se do nealkoholických nápojů přímo nepřidává, ale předpokládá se, že se tvoří na světle a v teple chemickou reakcí mezi vitaminem C a benzoátem sodným.
FDA je si vědoma tohoto problému, ale dosud se neodhodlala prohlásit, že tyto hladiny jsou příliš nízké aby způsobily zdravotní riziko. Zdravotní lobbysté ale považují přítomnost benzenu v nealkoholických nápojích za dosti dobrý důvod, nehledě na jejich nízkou nutriční hodnotu, aby byly ve školách zakázány. Dohady o tvorbě benzenu v nealkoholických nápojích začaly před 15 léty a trvaly v zásadě až do února 2006, kdy FDA nalezla benzen v sodovkách v hladinách, které překračovaly přípustnou hladinu benzenu v pitné vodě, tj. 10 ppb.
Mezitím Potravinová agentura pro normy ve Velké Británii (UK Food Standards Agency, FSD) publikovala výsledky nedávného průzkumu, týkajícího se hladin benzenu v nealkoholických nápojích. Průzkum se týkal prodeje 150 druhů nealkoholických nápojů prodávaných v UK. Většina z nich obsahovala kyselinu askorbovou (vitamin C) a benzoát sodný. Ve většině vod zmíněné studie nebyl benzen stanovitelný. Ve čtyřech produktech byl benzen zjištěn na úrovní překračující doporučenou maximální hladinu. FSD doporučila tyto výrobky stáhnout z prodeje.
Benzene in soft drinks. Soft Drinks International. 2006;6:12.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



