Bernard: Boj o trh je nekorektní
28.02.2001 | Hospodářské noviny
Bitva o to, jaké pivo se bude točit v té či oné hospodě, je naprosto nekorektní. Tvrdí to alespoň šéf humpoleckého pivovaru a známý zastánce menších producentů Stanislav Bernard.
Podle něj používají hlavně velké tuzemské pivovary při získávání odbytu v restauracích statisícové částky určené pro hostinského za to, že se v podniku bude pít právě jejich mok.
»Nových hospod již tolik nevzniká, a tak se při zvyšování podílu na trhu největší pivovary musejí soustředit na stávající zařízení. Svůj postup velcí výrobci například zlegalizují tím, že s provozovatelem podniku uzavřou smlouvu o reklamě třeba na deset let,« tvrdí Bernard.
Jeho slova potvrzuje i předseda představenstva Pivovaru Černá Hora Jiří Fusek. »Hlavně v poslední době tuto politiku velkých pivovarů výřazněji pociťujeme. Kdybychom postupovali stejně jako oni, bankrot by nás asi neminul,« řekl Fusek. Podle něj se největší pivovary při zmíněné praxi zaměřují především na restaurace s vyšší výtočí.
»Pokud má někdo pocit, že je diskriminován, může podat podnět na šetření na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který se záležitostí bude zabývat,« uvedl pouze k celé situaci Josef Machů z odboru tisku a informací úřadu. Fusek ale včera sdělil, že »malé pivovary se již chystají v této souvislosti na antimonopolní úřad obrátit«.
Jaroslav Pomp, mluvčí Plzeňského Prazdroje, největší tuzemské pivovarnické skupiny, konstatoval, že jeho společnost nikdy v minulosti k podobným praktikám nepřistoupila.
»Víme o tom, že některé pivovary takovou praxi zastávají, ale my ji nevyužíváme. Snažíme se jít spíše cestou vlastních sítí restaurací na bázi frančízinku,« řekl zástupce dvojky trhu, Pražských pivovarů, který si nepřál zveřejnit své jméno.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



