Bezlaktózové jogurty
20.08.2008 | ÚZPI
Pomocí enzymu Maxilact a jogurtové kultury Delvo-Yog CY lze efektivně vyrobit chutný jogurt bez laktózy.
Vzhledem ke stoupající poptávce po bezlaktózových výrobcích, hledají výrobci efektivní postupy a vhodné přísady pro výrobky, které jsou na vysoké úrovni z hlediska senzorického i výživově fyziologického.
DSM Food Specialties nabízejí k výrobě bezlaktózového jogurtu kombinaci enzymu laktáza (Maxilact) s vhodnými jogurtovými kulturami řada Delvo-Yog). Maxilact je čistá laktáza připravená z kvasinky Kluyveromyces, která štěpí laktózu z mléka na glukózu a galaktózu, čím se zároveň zvyšuje sladká chuť výsledného výrobku, takže se sníží přídavek cukru. Při tomto procesu nevznikají vedlejší pachutě.
Existující řada jogurtových kultur společnosti DSM Delvo-Yog zahrnuje jak tradiční jogurtové kultury (TY), jemné jogurtové kultury (MY) a klasické jogurtové kultury (CY). S těmito kulturami lze vyrobit pitné, tuhé nebo polotuhé jogurty. K výrobě bezlaktózového jogurtu se nejlépe hodí řada kultur Delvo-Yog CY (různé číselné označení), která v důsledku synergického účinku s enzymem Maxilact dává nejlepší výsledky. Kultury jsou stabilní vůči fágům, podle použitého typu kultury lze dosáhnout jakoukoli požadovanou viskozitu (i bez použití přídavku sušeného mléka či syrovátky či stabilizátorů) a dochází jen k nepatrnému následnému okyselení. Eliminací přídavku sušeného mléka se také sníží potřeba enzymu ke štěpení laktózy.
Dtsch. Milchwirtschaft, 59, 2008, č. 15, s. 553-554
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



