Bezpečnost potravinářských aditiv s formaldehydem
16.02.2007 | vetweb.cz
Podle EFSA jsou potravinářská aditiva s reziduálním obsahem formaldehydu bezpečná.Evropská komise požádala vědce pracující v oboru pro potravinářská aditiva (gelotvorné prostředky), aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC), aby vydali stanovisko k bezpečnosti formaldehydu používaného jako konzervačního prostředku během výroby potravinářských aditiv.
Pro formaldehyd bylo uvedeno, že se používá jako antimikrobiální prostředek (konzervant) při výrobě karagenanu a alginátů s cílem zamezit depolymeraci suroviny a dále jako antioxidant a vybělovací prostředek během výroby alginátů.
Ačkoliv někteří výrobci postupně formaldehyd z výroby vyřazují, někteří výrobci požadují v alginové kyselině a v jejích solích maximální koncentraci rezidua formaldehydu ve výši až 50 mg/kg. Z hlediska bezpečnosti se dosud žádný limit reziduálního formaldehydu v těchto aditivech nevyhodnocoval, a proto formaldehyd není zahrnut v současné legislativě týkající se kritérií čistoty těchto aditiv.
Na základě konzumace mražených krémů a hotových mléčných dezertních krémů v USA odhadli pracovníci EFSA–AFC, že příjem reziduálního formaldehydu z alginátů a karagenanů je 400–70krát nižší než je tolerovatelný denní příjem (TDI), tj. 150 µg/kg tělesné hmotnosti stanovený WHO pro pitnou vodu.
Vědci neměli k dispozici žádnou jinou informaci o obsahu reziduálního formaldehydu v dalších gelotvorných aditivech ani o jejich skutečných hladinách použití; posuzovali proto nejhorší případ, který by mohl nastat, tj. denní konzumaci 1 kg potraviny obsahující 2 % jakéhokoliv gelotvorného prostředku (včetně alginátů a karagenanu) s obsahem 50 mg formaldehydu v kg. Za těchto podmínek by příjem formaldehydu činil 1 mg/den neboli pro 60kg osobu asi 17 µg/kg tělesné hmotnosti za den.
I při této nejhorší situaci by příjem formaldehydu byl asi 9krát nižší než je hodnota TDI stanovená WHO (150 µg/kg tělesné hmotnosti).
Na základě dostupných informací došli vědci k závěru, že neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že formaldehyd je karcinogen. Vzhledem k tomu, že dietetický příjem reziduálního formaldehydu z gelotvorných aditiv je nízký (do 50 mg/kg), nepředstavuje použití těchto gelotvorných aditiv riziko z hlediska bezpečnosti potravin.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)

Tweet



