Biopotraviny jsou podle lékařů zdravé, ale vědecké studie chybějí

Konzumace biopotravin podle lékařů pozitivně ovlivňuje zdraví člověka, ovšem jejich vliv na lidský organismus je nesnadno prokazatelný. Velké vědecké studie v tomto směru zatím chybějí, řekla dnes novinářům internistka a endokrinoložka Hana Šarapatková. Důvodem je podle ní nákladnost šetření, které by mohly financovat jen velké firmy. Některé dosavadní studie však prokázaly pozitivní vliv biopotravin. Například v Dánsku odborníci zjistili, že farmáři, kteří se převážně živili potravinami z biofarem, mají dvojnásobné množství živých spermií.

Naopak španělské studie prokázaly, že v oblastech, kde se v zemědělství používalo více pesticidů, se častěji rodí chlapci s varlaty zadrženými mimo šourek. Vadu lze chirurgicky napravit, ale funkční problémy se zcela neodstraní, vysvětlila Šarapatková.Podle jejích informací se v roce 2002 v České republice našly zbytky pesticidů v 35 procentech vzorků potravin. Delší dobu se ví také o tom, že polychlorované bifenyly, které se mohou dostat do potravin, působí v těle obdobně jako hormony štítné žlázy a poškozují zdraví.

Výzkumy tak podle lékařky poukázaly na negativní působení látek používaných při pěstovaní plodin na velkých plochách a ve velkochovech. Zatím ale lze jen těžko říct, co se stane s imunitním systémem lidstva, když několik generací bude konzumovat minimální množství škodlivin, podotkla Šarapatková.Konstatovala, že lidé se všeobecně málo zajímají o kvalitu potravin, od biopotravin je někdy odrazuje vyšší cena a navíc se většinou přejídají. Pokud budou jíst méně, nemusejí za jídlo utratit více peněz a budou zdravější i štíhlejší, zdůraznila lékařka.Jitka Klejnová lif snm

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info