Bohemia Sekt prodal loni 28 milionů lahví, meziročně o 8 procent více
08.01.2016 | Denik.cz
Skupina Bohemia Sekt loni prodala téměř 28 milionů lahví vín, sektů a lihovin, meziročně o necelých osm procent více. Jde o vyšší prodej, než skupina plánovala. Velmi silný byl prosinec. Rok 2015 byl mimořádně úspěšný, řekl ředitel největšího výrobce vína a sektů v ČR Ondřej Beránek. Osmiprocentní meziroční nárůst je shodný s rokem předchozím.
Bohemia Sekt loni prodal více než 11,5 milionu lahví šumivých vín, což je meziroční nárůst téměř o 14 procent. V závěru roku prodala skupina přes pět milionů lahví sektů. "Sekt je barometrem společenské nálady. Pozitivní vnímání spotřebitelů, na které ukazují i ekonomické průzkumy, tak potvrzuje i náš čtvrtinový meziroční nárůst prodejů v prosinci," řekl Beránek. Firma si šest let drží na maloobchodním trhu sektů podíl 65 až 70 procent a v gastronomii 80 procent.
Skupina neuvedla samostatně celkový prodej značek tichých vín; předloni to bylo 10,5 milionu lahví. V prosinci vedení firmy sdělilo, že za loňských 11 měsíců byl nárůst prodejů tichých vín shodný s růstem prodeje sektů. "Trochu nás brzdí fakt, že máme nižší zásobu hlavně v prémiových vínech z ročníku 2013 a 2014 a nemůžeme plně uspokojit poptávku. Ale jsme velcí optimisté, co se týče letošní velmi kvalitní úrody," uvedl v polovině prosince ředitel obchodu a marketingu Petr Černý.
Finanční výsledky zveřejní skupina koncem února. V roce 2014 utržila 1,6 miliardy korun, meziročně o šest procent více. Čistý zisk se dlouhodobě pohybuje kolem 200 milionů Kč.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



