Brazilská sklizeň škodí cukru
26.05.1999 | Hospodářské noviny
HN 26.5.1999
Brazilská sklizen škodí cukru
Žlutý kov se vcera opet ocitl na svém dvacetiletém minimu
Populární sladidlo stále trápí jihoamerická sklizen a vidina narustajícího prebytku ve skladech. Pšenice v USA se vzpamatovala z nízkých hodnot a vzrostla vcera o jedno procento.
Bílé zlato si na komoditních trzích vcera vybralo další špatný den. Vysoká produkce je hlavní prícinou vytrvalého pádu tohoto sladidla na úroven historických minim. Surový cukr s cervencovým dodáním vcera na Burze kávy, cukru a kakaa v New Yorku uzavrel o 3,5 procenta níže na 4,65 USc za libru. Trend posílily zprávy z Brazílie, kde tamní farmári preferují dodávky cukru prímo na trh pred jeho dalším zpracováním predevším pri výrobe alkoholu. Jenom odtud "pritece" na svetové trhy okolo 19,2 miliónu tun, které prispejí k rostoucímu globálnímu prebytku. Nabídka totiž podle mezinárodní organizace ISO bude v tomto roce cinit 130,4 miliónu tun ve srovnání s 127,9 miliónu odhadované spotreby. Rozdíl skoncí již ctvrtý rok po sobe ve skladech, kde již nyní ceká na kupce zásoba sladidla ve výši 37 procent rocní svetové spotreby a bude tlacit na ceny ješte dlouho poté. To vysvetluje i slova nekterých dealeru, kterí v souvislosti s cukrem hovorí o krizi trhu. Další rekordní hodnoty vcera dosáhlo zlato, které kvuli obavám z výprodeju rezerv nekterých centrálních bank pokleslo až na dvacetileté minimum a obchodování v Londýne ukoncilo na hodnote 270,95 USD za troyskou unci o 0,4 procenta pod svou pátecní hodnotou. Kontrakt na pšenici s dodáním v cervenci ukoncil ctyrdenní skluz až na hodnoty z 26. února a ve vcerejší seanci na chicagské CBOT pripsal jedno procento na 2,4975 za bušl a cástecne se tak vzpamatoval z trímesícních nejnižších hodnot, na které byl sražen vládní zprávou o pripravenosti letošní letní úrody ke sklizni. K tomu se pridaly i meteorologické predpovedi, které vnesly trochu nejistoty do hodnocení nadcházející sklizne. Polím by mohl uškodit déšt, a obchodníci tak nyní houfne snižují index, který udává duveru v dobrou úrodu.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



