Brusel chce humánnější jatka, českých zabijaček se to netýká
17.09.2008 | Euroskop
Evropská komise usiluje o humánnější zabíjení zvířat na jatkách. Obavy z období před vstupem ČR do EU, že by tyto snahy mohly zkomplikovat pořádání oblíbených domácích zabijaček, jsou však i tentokrát liché. Návrh Bruselu podle dosavadních informací počítá se zlepšením podmínek jen u zvířat z regulérních chovů. Nikoliv u zvířat, která lidé chovají pro osobní spotřebu.
Současná pravidla, kterými se řídí jatka v Evropské unii, pocházejí z roku 1993 a v současnosti již nevyhovují. Od té doby se totiž objevila celá řada technologií, které by mohly zmírnit utrpení zvířat. Lidé navíc vnímají zabíjení zvířat daleko citlivěji než před 15 lety. Celý problém je o to hlubší, že ne všechny státy respektují i současná pravidla, utrpení zvířat se tak liší stát od státu. To se projevilo zejména při epidemiích takzvané nemoci šílených krav či ptačí chřipky.
Návrh Evropské komise by měl definovat základní podmínky pro používání některých omračujících či usmrcujících metod, mezi než patří zejména používání elektrických výbojů u dobytka či plynu u drůbeže. Ani modernější pravidla však nemají zakazovat kontroverzní metodu omračování oxidem uhličitým. Ta podle některých vědců a ochránců však vyvolává u zvířat nadměrný stres.
Nová legislativa neřeší jen nakládání se zvířaty, ale týká se například i personálu na jatkách. Zaměstnanci by měli do budoucna projít daleko pečlivějším zaškolováním a měli by být po uplynutí určité doby přezkoušeni.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



