Brusel v ČR kontroloval trh s vejci
06.06.2008 | Agris
„Systém veterinárního dozoru v ČR je účinný a správně nastavený, i pokud se týká kontroly rizika salmonel v chovech nosnic i v průběhu balení, zpracování a distribuce vajec“, konstatovala mise z FVO. Informoval o tom dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
Od 26. května totiž v ČR byla mise z Potravinového a veterinárního úřadu (Food and Veterinary Office - FVO), orgánu Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele, aby zhodnotila náš systém kontrol při produkci vajec se zaměřením na rizika salmonelóz, tj. kontroly v chovech nosnic, v líhních, v distribuci, v balírnách a zpracovnách. Tři inspektoři prověřovali jak kontroly provádí sám chovatel, jak probíhá třídění a balení vajec, jak funguje systém dosledovatelnosti a hodnotili též úroveň spolupráce dozorových orgánů a hygienické služby. Ověřovali též, jak by byla přijímaná opatření v případě výskytu salmonelózy, a jak funguje systém veterinární laboratorní diagnostiky.
Kontrola byla zaměřena i na to, jak je prováděn Národní program pro tlumení salmonel jak v reprodukčních chovech, tak i v chovech nosnic produkujících konzumní vejce. Tyto programy byly na základě evropské legislativy zahájeny v ČR od 1. 1. 2007.
Za osm pracovních dní navštívili členové mise reprodukční chovy drůbeže, chovy nosnic, líhně, třídírny a balírny vajec, výrobny krmných směsí, v Ústeckém kraji, Pardubickém kraji, a Moravskoslezském kraji, samozřejmě též pracoviště státního veterinárního dozoru a Státní veterinární ústavy v Praze a Olomouci.
Podle předběžné zprávy pracovníci kontrolní mise z FVO uvedli, že nenalezli žádné závažné nedostatky, které by odůvodňovaly přijetí nějakých ochranných opatření vůči ČR ze strany Evropské komise. Naopak konstatovali, že systém provádění Národních programů na tlumení salmonel je nastaven velice dobře a z předložených výsledků vyplývá, že již v současnosti můžeme pozorovat jeho účinnost. Tato mise rovněž konstatovala, že systém našeho státního veterinárního dozoru je schopen přijímat v případě vzniklých problémů okamžitě správná a odpovídající rozhodnutí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



