BSE v USA nyní restauracím paradoxně pomáhá levným hovězím
06.01.2004 | ÚZPI
Americké řetězce restaurací s hovězími hamburgery a steaky nyní paradoxně těží z výskytu tzv. nemoci šílených krav (BSE) v USA, která sráží dolů ceny hovězího. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na analytiky. Americké restaurace uvádějí, že se poptávka po jídle s hovězím nesnížila, přestože se ve státech objevil loni 23. prosince první případ nemoci. Kvůli zákazu mnoha zemí dovážet hovězí z USA je ale nyní ve státech hovězího nadbytek a ceny klesají.
"Zdá se být podivné popisovat cokoli ve spojení s nemocí šílených krav jako pozitivní," řekl odvětvový analytik Joe Buckley ze společnosti Bear Stearns. "Pokud spotřebitelská poptávka zůstane silná a ceny hovězího klesnou, v krátkodobém výhledu se to ironicky projeví pozitivně," citovala jej agentura. Američané objevili první případ BSE těsně před Vánocemi u dojnice v Mabtonu ve státě Washington na západě země.
Vývoz amerického hovězího se ročně pohybuje kolem 3,2 miliardy dolarů a většina hlavních odběratelů hovězího masa z USA již dovoz zastavila. Američané se však snaží obchodní partnery přesvědčit, aby od zákazu ustoupili co nejdříve. Na komoditních burzách ihned po zjištění nemoci spadla cena termínových kontraktů na hovězí maso a teprve v pátek vykázala první růst. Američtí spotřebitelé však reagují chladně a hovězí stále kupují. Většina z nich věří, že nakažená kráva představuje ojedinělý případ. Běžný prodej hlásí i řetězec McDonald's a další prodejci výrobků z hovězího masa.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



