Budeme jíst dle receptur našich babiček?
16.02.2016 | KZNP
Vrací se nám poctivost, kvalita a tradice do receptur některých potravin a nápojů? Zdá se, že se nám začíná blýskat na lepší časy. V obchodech si budeme moci zakoupit potraviny, které odpovídají kvalitě a poctivosti potravin, které používaly již naše babičky. Bez stabilizátorů, konzervantů, barviv a podobných dříve nepoužívaných příměsí.
Potravinářská komora ČR spustila zcela nový systém značení potravin. Jedná se o značku: Vyrobeno podle České cechovní normy. Jde o normu, podle které jsou zpracovány potraviny a ta má nadstandartní parametry (mělo by se jednat o původní staré receptury nebo receptury „nešizené“). Tím se potraviny či nápoje liší od jiných podobných potravin na českém trhu.
Seznam potravin a nápojů i jejich garantované složení můžeme najít na webových stránkách www.cechovninormy.cz. Jedná se o veřejný portál, který umožňuje široké veřejnosti zapojit se do procesu přípravy norem, tyto připomínkovat a popř. doporučovat změny.
Agrární komora ČR jako garant projektu ve spolupráci s MZe vytvářejí tímto prostor pro výrobce a zpracovatele zapojit se do přípravy kvalitních norem a tak dát svým zákazníkům a konečným spotřebitelům šanci si v obchodech vybrat a koupit pod značkou Vyrobeno podle České cechovní normy kvalitní český výrobek, který bude splňovat vyšší kvalitativní parametry!
Ing. Petr Neumann
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



