Budvar chce provozovat Masné krámy
06.03.2002 | Hospodářské noviny
Kultovní českobudějovickou restauraci Masné krárny chce peovozovat místní pivovar Budějovický Budvar.
»Máme o ni skutečně zájem. Je to proslulá pivnice, v níž se od nepaměti točí naše pivo,« připustil včera ředitel Budvaru Jiří Boček. Podnik nyní jedná se současným nájemcem o postoupení smlouvy. Domluví-li se, bude jednat s desítkou majitelů o smlouvě nové. Jasno by mělo být do pololetí. »Jsme připraveni na finanční investici, která by zlepšila prostředí i technické zázemí,« uvedl šéf pivovaru. Budvar už ve městě vlastní a provozuje Hotel Malý pivovar a pivovarskou pivnici. V obou gastronomických zařízeních je rukopis silného vlastníka znát.
Město, které v Masných krámech drží třetinový podíl, by podobný postup uvítalo.
»Úroveň pivnice šla dolů a je třeba do ní dost investovat,« má jasno primátor Miroslav Tetter.
Podle něho ale za situace, v níž mají hlavní slovo restituenti, rnůže město jen přihlížet. »Nedovedu si ale představit, že by se tarn točilo jiné pivo než Budvar,« uvedl Tetter. Nevyloučil přitom ani budoucí prodej městského podílu.
Spolunájemce restaurace František Vlček odchod z Masných krámů připouští. »Zájemců je víc, ale čekáme na Budvar. Uvidíme, jak to dopadne,« nechtěl věc víc komentovat. Připustil ale, že investice jsou nutné. »Kdyby se stav objektu zlepšil, podnikání by to pomohlo. Hospoda je v centru na každém rohu a konkurence velká.«
Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal řezníkům prodávat maso v boudách na náměswtí a přikázal postavit Masné krámy. V roce 1952 byly postranní vchody zazděny a kotce se změnily v restaurační boxy, kde místo u stolu najde na 300 lidí. Od roku 1994 má restaurace svůj název zaregistrován jako ochrannou známku.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



