Budvar měl loni čtvrtý nejvyšší výstav v historii
07.01.2008 | Mladá fronta Dnes
Budějovický Budvar má za sebou úspěšný rok. Jeho sládci uvařili 1,253 milionu hektolitrů, což bylo meziročně o 8,7 procenta více. Ve stodvanáctileté historii pivovaru to byl čtvrtý nejvyšší výstav.
"Ceníme si především výsledků na domácím trhu. Navýšení našeho prodeje v České republice je mnohem vyšší, než byl růst české spotřeby," řekl obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt.
Pivovar prodal v tuzemsku přes 666 hektolitrů, meziročně o 11,5 procenta více. Spotřeba piva na českém trhu přitom vzrostla jen asi o jedno procento na celkových 16,4 milionů hektolitrů.
K nárůstu domácích prodejů výrazně přispěla nová značka piva Pardál. Prodává se od loňského března pouze v jižních Čechách. Letos se prodej novinky rozšíří na celé území České republiky.
"Pivo Pardál se těšilo mimořádnému zájmu zákazníků a výsledky jeho prodeje několikanásobně předčily původní očekávání," uvedl mluvčí pivovaru Petr Samec.
Budvar si loni výrazně polepšil v zahraničí, kam vyvezl nejvíce piva ve své stodvanáctileté historii. Export do třiapadesáti zemí dosáhl objemu 587 tisíc hektolitrů piva, meziročně o 5,8 procenta více. Na vývozu se podílel především světlý ležák Budweiser Budvar.
"Rekordní objem exportovaného piva považujeme za velký úspěch. Většinu našich prodejů realizujeme v zemích Evropské unie, kde spotřeba piva většinou stagnuje nebo klesá,“ dodal Chrt.
Budvar loni výrazně vylepšil výsledek z roku 2006, kdy jeho výstav poskočil o pět procent na 1,152 milionu hektolitrů. Přiblížil se tak rekordu z roku 2000, kdy uvařil 1,347 milionu hektolitrů piva.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



