Budvar si brousí zuby provozovat Masné krámy
08.03.2002 | Denik.cz
Budějovický Budvar má eminentní zájem provozovat legendární restauraci Masné krámy. Svým vstupem by chtěl do jmenovaného zařízení navrátit ztracený lesk a zároveň pozdvihnout jeho konkurenceschopnost. Ředitel n.p. Budějovický Budvar Jiří Boček se o tom zmínil v diskusi s primátorem Miroslavem Tetterem během slavnostního předávání sponzorského daru od pivovaru městu.
Podnik nyní jedná se současným nájemcem o postoupení smlouvy. Domluví-li se, bude jednat s desítkou majitelů o novém kontraktu.
Popsaný zájem kvitoval ústy primátora s povděkem magistrát krajského města, které v Masných krámech drží třetinový podíl. Úroveň pivnice šla dle Tettera výrozně dolů a finanční investice, kterou si Budvar může dovolit, by mu jí jenom prospěla. Za situace, kdy město vlastní takový balík akcií, jaký vlastní, a kdy mají hlavní slovo restituenti, může magistrát finálnímu rozhodnutí však pouze přihlížet.
Aktivitu ze strany Budvaru potvrdil našemu deníku jeden ze současných spolunájemců restaurace František Vlček. Připustil sice, že zájemců je víc, ale právě Budvar hraje z jeho pohledu mezi nimi jednoznačně prim. To vzápětí potvrdil slovy, že jediný, kdo je po technické stránce schopen s objektem něco udělat je právě tento pivovar.
V záležitosti by mělo být jasno do konce roku.
Z historického pohledu se o vznik Masných krámů zasloužil český král a římsko-německý císař Karel IV. Ten v ve druhé polovině 14. stol. zakázal řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal vybudovat Masné krámy. Jejich postraní vchody byly zazděny počátkem padesátých let našeho století a kotce se proměnily v restaurační boxy.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



