Budvar vyměnil myčky lahví
14.02.2005 | Mladá fronta Dnes
V pět hodin ráno se v neděli na českobudějovické Pražské třídě vedle pivovaru Budvar začaly na pevné podpěry stavět dva jeřáby. Za dvě hodiny vytáhly z otvoru ve stěně pivovarské lahvovny první ze dvou starých myček lahví. A v jedenáct už na jejím místě stála nová - přes deset metrů dlouhý padesátitunový kolos. Ve čtrnáct třicet definitivně dosedla na podlahu lahvovny i druhá linka.Náročnou montáž ohrozilo počasí. „Když mě v noci probudila menší vichřice, měl jsem obavu, že z toho nic nebude, že jeřáby nebudou moci pracovat,“ poznamenal hlavní mechanik Budvaru Dalibor Čáp. Naštěstí vichr nebyl tak silný.
Kolem čtrnácté hodiny se na umístění druhé myčky přišlo podívat asi dvacet lidí. „Jdu náhodou kolem. To se nevidí každý den, jak takovou obludu nacpou do takové dírky,“ prohodil třiatřicetiletý Miroslav Diviš.
Posazení myčky do otvoru ve stěně lahvovny byla skutečně velmi přesná práce - kolem jejích boků bylo jen deset centimetrů volného prostoru. Další pohyb myčky po podlaze lahvovny a její usazení zajišťovaly navijáky a vozíky, na které ji usadil jeřáb. Kvůli montáži museli pracovníci Budvaru vyjmout ze stěny jeden blok oken.
Do 18 hodin byla uzavřena Pražská třída. Objížďka vedla ulicemi Karoliny Světlé, Kněžskodvorská a Nemanická. Právě na křižovatce Nemanické s Pražskou se odpoledne, kdy se vraceli po víkendu lidé do města, dělaly největší fronty. Problémy měly hlavně autobusy, kterým museli pomáhat policisté vždycky na chvíli převzali řízení křižovatky.
Obě myčky vyrobila německá firma KHS Dortmund pro Budvar na míru, aby se vešly na místo starých. Proto také nemají o mnoho vyšší kapacitu - ta se totiž odvíjí od velikosti stroje. Přesto vyčistí o osm tisíc lahví za hodinu více než staré myčky, které jich zvládly čtyřicet tisíc za hodinu. Nové stroje také spotřebují méně vody i energie.
Staré myčky se Budvar pokoušel prodat. „Jsou to ale tak specifické stroje, že o ně nebyl zájem. Pro malé pivovary jsou příliš velké, velké pivovary zase raději koupí rovnou nové stroje. Takže skončí ve šrotu,“ uzavřel Čáp.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



