C* Eridex - nové přírodní sladidlo

Firma Cerestar jako první na světě vyvinula výrobu zcela přírodního nízkoenergetického objemového sladidla. Jde o erytritol, tj. polyol, který se vyskytuje přirozeně v řadě druhů ovoce a zeleniny. Firma Cerestar zahájila jeho komerční výrobu v r. 1993 nejprve pro japonský trh. Sladidlo se vyrábí fermentací ze škrobu.

Erytritol patří do skupiny monosacharidových polyolů (stejně jako sorbitol, mannitol, xylitol a glycerol). Má symetrickou molekulu, a proto existuje pouze v jedné formě (meso-formě). Tvoří bezvodé krystaly, rozpustnost ve vodě je střední, přičemž vznikají bezbarvé roztoky s velmi nízkou viskozitou. Krystaly tají při 122 °C. Erytritol je neredukující cukr, a proto je velmi stabilní vůči teplu a kyselinám. Ve srovnání s ostatními polyoly, které se používají jako náhražky sacharózy, má erytritol nejnižší molekulovou hmotnost, což se projevuje v odlišných vlastnostech, např. vyšším osmotickém tlaku a nižší vodní aktivitě v roztoku. Erytritol má velmi nízkou energetickou hodnotu, max. 0,2 kcal/g. Na rozdíl od ostatních polyolů (sorbitolu, maltitolu, laktitolu, xylitolu) nezpůsobuje nežádoucí gastrointestinální problémy. Lze aplikovat do potravin i nápojů a denní dávka až 75 - 80 g nemá žádné laxativní účinky. Patří mezi nekariogenní sladidla a je vhodné i pro diabetiky. Má zřetelnou sladkou chuť (sladící účinek je 60 - 70 % sladícího účinku sacharózy) podobající se sacharóze, po konzumaci se projevuje silným chladivým účinkem. Erytritol je málo hygroskopický, a proto lze dobře skladovat.

V Japonsku je povoleno dodávat na trh od r.1990, v USA získalo status GRAS (látka obecně považovaná za nezávadnou) koncem r. 1996. Spojený výbor expertů pro potravinářská aditiva FAO/WHO (JECFA) na svém zasedání v Římě 1. - 10. června 1999 rozhodl, že pro erytritol nebude specifikována hodnota ADI, což znamená, že erytritol lze považovat za aditivum maximálně bezpečné. V Autrálii bylo toto sladidlo schváleno v listopadu 1999. V rámci EU a v Kanadě se v současné době projednává jeho schválení.

Studie prokázaly, že se erytritol snadno absorbuje, avšak jen minimálně metabolizuje. Rychle se z těla v nezměněné formě vylučuje močí. Erytritol lze používat jako stolní sladidlo. Ve spojení s intenzivními sladidly (aspartamem, acesulfamem K) se projevuje synergický účinek (pouze minimální množství intenzivního sladidla je zapotřebí ke zvýšení intenzity sladké chuti erytritolu o 30 %). Erytritol maskuje nežádoucí chuti (např. hořkost) intenzivních sladidel. Je to vhodné sladilo pro nápoje, žvýkačky, čokoládu, cukrovinky, pekařské i cukrářské výrobky.

C* Eridex je registrovaná obchodní značka erytritolu firmy Cerestar ve všech zemích (kromě USA).

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info