Camplík: Prioritou je nákup surovin od českých zemědělců
26.05.2004 | Potravinářská komora
K větší než dosavadní spolupráci přinutí tuzemské výrobce potravin a tuzemské zemědělce vstup ČR do EU. Řekl to dnes po valné hromadě Potravinářské komory ČR (PK) opětně zvolený prezident PK Jaroslav Camplík. „Podle mne by bylo od zpracovatelů – potravinářských podniků nerozumné, kdyby nakupovali příliš velké množství suroviny pro své výrobky v zahraničí, stejně tak jsem ale přesvědčen, že by nebylo od zemědělců šťastné, kdyby například začali ve větší míře dodávat mléko do Německa nebo Rakouska a opustili naše zpracovatele. Naše suroviny by se měly zpracovat především v ČR,“ zdůraznil prezident potravinářů. Při plně liberalizovaném společném evropském trhu nelze nicméně podle Camplíka vyloučit jednorázové sezónní nákupy suroviny v zahraničí. Jak dnes na valné hromadě zaznělo, domácí potravináři jsou na vstup na trhu EU dobře připraveni. Podle viceprezidenta PK Stanislava Coufala bylo jen v roce 2003 do potravinářského sektoru investováno 762 milionů korun, v rámci podpůrných programů zaměřených na potravináře získaly podniky zhruba 350 milionů korun. Podle Camplíka mají také tuzemské potraviny spolu s produkty z Maďarska největší důvěru spotřebitelů v původních zemích EU. Vyhráno ale podle jeho slov podniky v ČR nemají. „Stále se nemohu zbavit dojmu, že přístup jednotlivých veterinářů při kontrole dodržování standardů před vstupem do EU nebyl jednotný, takže očekávané inspekce z Bruselu by mohly najít nějaké závady. Pokud by se tak stalo, jsem ale přesvědčen, že vůči ČR nebo jednotlivým oborům EU nepřijme žádná omezení, a důsledky případných závad ponese jen příslušný konkrétní podnik,“ předpokládá prezident. Dnešní valná hromada zvolila kromě Camplíka jako prezidenta PK také šest viceprezidentů. Jsou jimi Hynek Strnad, Stanislav Coufal, Ladislav Steinhauser, Vladimír Steiner, Ladislav Červenka a Stanislav Musil. V užším vedení PK tak došlo oproti dosavadnímu stavu k jediné změně, když předchozího viceprezidenta Milana Teplého (Madeta, obor zpracování mléka), nahradil Stanislav Musil, generální sekretář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů. Petr Havel
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



