Čas Beaujolais nouveau se blíží
31.10.2006 | Mladá fronta Dnes
Skvělé počasí během dozrávání a sklizně, která letos začala 5. září a skončila na začátku října, dávají předpoklady pro to, aby letošní ročník Beaujolais byl výtečný. Podle informací z francouzské agentury, která má na starosti propagaci těchto vín, se dá předpokládat, že bude ročník 2006 plně srovnatelný s loňskými víny. Ochutnat Beaujolais nouveau bude letos možné poprvé třetí listopadový čtvrtek o půlnoci, což tentokrát připadá na 16. listopadu. Celkem se letos budou v tento den láhve s mokem vyrobeným z odrůdy Gamay otevírat ve 150 zemích světa.
Milovníci vína by měli ocenit jejich sytou barvu s nádechem fialové a bohatá aromata. Objevit v nich by se měla vůně malin a červeného či červeného rybízu. Ústa pak pocítí kulatost vína s měkkými tříslovinami. Ovocný charakter se projeví i v chuti.
Letos valná hromada organizace sdružujcí vinaře této oblasti přijala řadu opatření sloužících k zajištění kvality prodávaných Beaujolais nouveau. Například vína jsou při degustaci rozdělena do kategorií od A do D, přičemž ta ze dvou posledních podléhají přísnější kontrole. Místa, kde budete možné Beaujolais nouveau ochutnat, budou letos, stejně jako loni, označena sloganem v angličtině: It´s Beaujolais nouveau time.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



