Čech přenesl evropské pekařské řemeslo na Bali. Ve vlastní pekárně peče kváskový chléb, bagety i vánoční štolu
18.04.2018 | pekarske-technologie.cz
České pekařské řemeslo se čile rozvíjí i v daleké Indonésii. Před třemi lety otevřel Jiří Hájek na Bali pekárnu a kavárnu s názvem Coffee ‚n‘ Oven. Čerstvé a voňavé pečivo se stalo obrovským lákadlem pro turisty. Pekárně se začalo dařit a nyní plánují založení dalších poboček.
Čerstvé pečivo je turistickým lákadlemPekárna Jiřího Hájka je pro obyvatele Bali mírnou zvláštností, neboť v Coffee ‚n‘ Oven pečou český chléb, italské ciabatty, francouzské bagety, briošky či croissanty. Pro místní netradiční sortiment, kterému postupně přichází na chuť. Rustikální chléb, který má blízko k chlebu Šumava, pečou v české pekárně Coffee ‚n‘ Oven z vlastního kvásku.
Čerstvé a voňavé pečivo je obrovským lákadlem pro turisty, kterých je na Bali nespočet. Pekárnu navštěvují především Australané, Francouzi, Němci, Italové i Češi, kteří na ostrově žijí nebo tráví dovolenou.
Cukráři na Bali se naučili péct českou vánoční štoluV pekárně a cukrárně Jiřího Hájka se střídá kolektiv přibližně čtyřiadvaceti lidí s rozdílnou mentalitou a gastronomickými znalostmi, než které známe z Evropy. Přesto se Jiřímu Hájkovi podařilo sestavit tým cukrářů, kteří pečou podle tradičních receptů italské panettone i českou vánoční štolu s marcipánem.
Náklady pekárně zvyšuje dovoz mouky z EvropyVyrábět typické evropské pečivo na asijském kontinentu není zrovna jednoduché. Tamní mouka je pro evropské pečivo naprosto nevhodná. Chléb, bagety, ciabatty a další pečivo z ní nelze upéct. Jiří Hájek si proto nechává dovážet mouku z Itálie, Francie, Německa a Japonska. Dovoz se ale promítá do nákladů. Kilogram mouky z dovozu stojí až 150 korun. Se stále plnou pekárnou zákazníků si pekárna Coffee ‚n‘ Oven může vyšší výrobní náklady dovolit.
Úspěšný koncept plánuje rozšířeníCoffee ‚n‘ Oven se nachází v ráji surfařů, ve městě Canggu. S chodem pekárny a jejím rozvojem pomáhá Jiřímu Hájkovi jeho dcera Karolína. Nyní společně plánují novou pobočku v Canggu a otevření pobočky na poloostrově Bukit. Právě na jižním výběžku Bali, poloostrově Bukit se nachází mnoho hotelů a vil se zahraničními rezidenty. A přitom schází podobná pekárna. Odhaluje své plány Jiří Hájek, který evropské a z části i české pekařské řemeslo přenesl na Bali.
Autor: Redakce
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



