Celonárodní podvod na pivaře přesně podle vyhlášky
08.07.2003 | Denik.cz
V pivních kruzích se stále hlasitěji mluví o celonárodním podvodu na českém pivaři. Naivní štamgast si v hospodě objedná pivo a chválí hospodského, že točí dobrou dvanáctku, popřípadě desítku. Ale pozor, všechno může být jinak. Vyhláška číslo 335 z roku 1997 zrušila tradiční závazné označení piva podle stupňů. Takže dnes nekupujeme desítku, ale výčepní pivo, neobjednáváme dvanáctku, ale ležák. A co to znamená? "Především je to výhodné pro pivovary a záludné pro pivaře," řekl Milan Hagan, ředitel nápojové skupiny DRINKS UNION, která se s pivem Zlatopramen 11 k původnímu značení stupňovitosti přihlásila.
"Vyhláška totiž stanovuje jednu zásadní věc. Desítka, tedy pivo výčepní, nemusí obsahovat 10 procent chuťových látek, ale jen 8-10 procent. Dvanáctka, tedy ležák, nemusí obsahovat 12 procent, ale třeba jen 11 procent těchto důležitých látek," dodal ředitel.
Řeklo by se, že jde jen o hru čísel. Opak je však pravdou. Pivovary pro ně výhodné vyhlášky plně využívají, a tak v hospodě dnes pijete a v obchodě kupujete většinou místo desítky osmičku a místo dvanáctky jedenáctku.
"Jeden až dva stupně hrají v kvalitě piva velkou roli," vysvětlil Hagan. "Tato čísla totiž neznamenají podíl alkoholu, ten se pohybuje u většiny piv mezi 4 až 5 procent, ale podíl látek uvolněných ze surovin během vaření, které jsou jedním z rozhodujících činitelů pro chuť, hutnost a kvalitu piva.
O jeden stupínek méně tedy znamená horší, méně kvalitní pivo," upřesnil. Jaký význam má hra s procenty chuťových látek? Opět jde, jak jinak, o peníze. Pivovary tímto způsobem sníží náklady a příznivě to pocítí především při placení spotřební daně. Úspory jdou do milionů. Pivovary díky zmíněné vyhlášce samozřejmě neporušují žádné nařízení. Všechno je podle zákona.
Je jen několik pivovarů v této republice, které vaří poctivou desítku a dvanáctku. Je logické, že mají snahu znovu otevřít problém stupňovitosti piv. Nejen kvůli sobě, ale především kvůli spotřebitelům. V poslední době stále více sílí hlasy po změně legislativy, která by umožnila vrátit se k původnímu označení stupňovitosti.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



