Centrum převzalo Masokombinát Klatovy, zbývá zaplatit daň
19.01.2004 | Lidové noviny
Odbytové družstvo Centrum z Tábora ovládlo klatovský masokombinát, druhého největšího zpracovatele masa v západních Čechách. Družstvo, které do podniku dosadilo nový management, zaplatilo konkurzní správkyni kupní cenu 50 milionů korun a dalších téměř 37 milionů za zásoby a musí ještě uhradit zhruba 15 milionů daně z převodu nemovitosti. Nový vlastník zvyšuje výrobu, propouštění zatím neplánuje. Dnes to řekl předseda představenstva Centra František Marek. Družstvo s ročními tržbami kolem 800 milionů korun, které sdružuje 150 zemědělských prvovýrobců z jižních a středních Čech, přebíralo podnik od 19. prosince po inventuře a úhradě zásob. "Za měsíc už naše produkce převyšuje výkon masokombinátu před jeho prodejem," uvedl předseda. Podle něj podnik nyní pracuje na 60 až 70 procent kapacity výroby uzenin, porážka masa je využita více. Do pololetí chce vedení snížit podíl prodeje výsekového masa a výrazně zvýšit produkci masných výrobků, která bude záviset na vývoji poptávky. Pokud se novému majiteli podaří vytížit výrobu uzenin, současných 350 lidí si ponechá. "Musíme ale vyřešit nemocnost. V podniku trvale marodí v průměru 60 lidí," dodal. Dodávky živého masa jsou podle Marka plně zajištěné. Zhruba 70 procent zajišťují v současné době členové Centra a zbytek farmáři z okolí. "Dodávkám od regionálních zemědělců se nebráníme, s dalšími možnými partnery jednáme," dodal předseda. Nový vlastník nyní čeká na zápis do katastru, o nějž požádal 22. prosince. Klatovský katastrální úřad na to má dva měsíce a poté kupec do 30 dnů podá daňové přiznání. Podle věřitelského výboru, který loni v září kupce schválil, měla daň z převodu nemovitostí činit 30 milionů korun. "Odhad si necháme zpracovat po zápisu do katastru, ale bude to asi polovina," dodal Marek. Firma má od listopadu obnovenou licenci na vývoz do EU. Nový vlastník chce už letos do výroby investovat desítky milionů korun. "Zítra máme dozorčí radu a dohodneme plán investic," uvedl Marek. Centrum zvítězilo loni v září ve výběrovém řízení na prodej masokombinátu, který byl od srpna 2002 v konkurzu, ale nikdy nepřerušil výrobu. Přes polovinu ceny uhradilo z úvěru.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



