Ceny klasických bílých odrůd hroznů stejné jako loni
17.11.2001 | ÚZPI
Téměř na stejné úrovni jako loni se pohybovala letos cena hroznů odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský na jihu Moravy. V závislosti na obsahu cukru činila sedm až dvanáct korun za kilogram. Rýnský ryzlink, Chardonnay a odrůdy burgundské mírně podražily asi na 15 Kč/kg a u modrých odrůd se cena vyšplhala až na 20 Kč/kg, sdělil tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie (ČMVVU) Martin Půček. "Tento ročník se nejvíce podepíše na kvalitě červených vín," domnívá se Půček. Deštivé září prakticky ukončilo vegetaci a cukernatost hroznů se jen velmi těžce zvyšovala z počátečních 12 až 13 stupňů ČNM. Silný výskyt plísně šedé pak uspíšil začátek sklizně zhruba na 15. září. Kdo vyrobil červené víno z loňského ročníku a neprodal ho, udělal nejlépe, doplnil Půček. Z údajů ČMVVU vyplývá, že nyní je v České republice zaregistrováno asi 8500 hektarů vinic a zbývá zpracovat poslední třetinu žádostí. Odborníci předpokládají konečnou výměru 12 000 hektarů. Půček dále informoval o mezinárodní soutěži Grand Prix Vinex 2002, která se uskuteční v rámci Mezinárodních gastronomických veletrhů ve od 5. do 8. března 2002. Vzorky by měli pořadatelé obdržet do 8. ledna, vlastní hodnocení bude 23. a 24. ledna v Národním vinařském centru Valtice. Slavnostní předání cen se uskuteční 6. března na galavečeru v brněnském hotelu Voroněž.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



