Ceny masa mírně rostou, přesto jsou o 10 % pod loňskou úrovní
24.05.1999 | Právo
Právo 24.5.1999
Ceny masa mírne rostou, presto jsou o 10 % pod lonskou úrovní
I když ceny masa v obchodech v posledních týdnech mírne rostou, po predchozím delším poklesu ješte zdaleka nedosáhly úrovne z konce prosince a jsou zhruba o desetinu nižší než loni po Vánocích.
Jak vyplývá z výsledku pravidelného týdenního šetrení Ceského statistického úradu (CSÚ), z masa a masných výrobku v porovnání s predchozím týdnem nejvíce podražilo, a to o 1,4 %, hovezí prední bez kosti. Veprová pecene s kostí byla dražší o 0,7 %. Naopak hovezí prední s kostí a veprová kýta bez kosti zlevnily o 0,9 %.
Veprové maso je v poslední dobe nejlevnejší v Praze, což je zrejme dáno vetším zastoupením a cenovou politikou hyper- a supermarketu. Nejdráže se tento druh zboží dal porídit na západe a jihu Cech, nejspíše kvuli vyšším cenám v príhranicí, které obchodníci prizpusobují vetší koupeschopnosti nemecky mluvících zákazníku. Rozdíly mezi regiony jsou znacné. Napríklad kilogram veprové kýty nyní stojí v Praze v prumeru 95,84 Kc zatímco v jihoceském regionu 110,75 Kc.
Proti cenám ze záveru lonského prosince se snížily ceny všech druhu veprového i hovezího masa, nejvíce o 14,4 % cena veprového bucku. Vetšina druhu veprového je zhruba o desetinu, hovezí pak asi o 5 % levnejší než koncem roku. Výjimkou jsou kurata, která proti prosinci 1998 podražila o 11,6 %. Zatímco v breznu bylo možné kilo kurete porídit za 39,90 Kc, ted už se cena blíží 60 korunám, což je témer 50% nárust.
Farmárské ceny jatecných prasat i jatecných býku stagnují. Chovatelé za kilogram prasat v živém dostávají okolo 26 korun, což jim neuhradí ani vynaložené náklady.
(sp)
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



