Ceny masa vzrostou zhruba o dvacet procent, říká Galíček
12.09.1997 | Slovo
Slovo - 12.9.1997
Ceny masa vzrostou zhruba o dvacet procent, ríká Galícek
Praha (egi) - Nákupní cena, za níž zemedelci prodávají jatecná zvírata do masokombinátu, v posledních dnech pomerne strme stoupá. Nyní se v prumeru prodává kilogram hovezího za 37 korun a veprového za 34 až 36 korun. Podle slov generálního reditele Masokombinátu Martinov Z. Galícka bylo potreba narovnat ceny v zemedelství a zvýšit je, aby zemedelci neprodelávali. Podle Galícka je nesmyslem tvrdit, že když se zvýší nákupní ceny u zemedelcu, nezmení se ceny v obchodech. Pocítá, že by se cena v prodejnách mela zvýšit v prumeru o zhruba 20 procent. U veprového by to nemuselo být až tak pronikavé, vetší rust cen postihne hovezí maso. Nekolik rídících pracovníku z masného prumyslu bylo v techto dnech na studijním pobytu v Argentine, kde probehla i predbežná kontraktacní rízení a jednání. Maso dovážené z Argentiny by bylo v prumeru o 5 korun na kilogramu levnejší. Dovoz ale není rešením predevším pro naše zemedelce a z dlouhodobého výhledu ani pro celé naše hospodárství. Rezníci by tím chteli rešit jen prechodný nedostatek hovezího masa. Galícek nepovažuje za rozumné, že v dobe, kdy se zacíná hovezího masa nedostávat, se vyváží. Státní fond tržní regulace v techto dnech schválil intervencní nákup a vývoz 5 tisíc tun hovezího masa.
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)