Červivá játra se vracejí
11.09.2008 | SVS ČR
Na Slovensku i v Čechách se stahují z trhu konzervy s tresčími játry od polského výrobce, ve kterých byl zjištěn parazit, který vypadá jako málo hezký „červík“. Jelikož jsme informaci obdrželi včas, je celá zásilka nyní stahována z trhu, aby byla buď vrácena výrobci nebo zlikvidována v asanačním podniku.
Včera Státní veterinární správa ČR obdržela systémem rychlého varování zprávu, že na Slovensku zjistili v polské konzervě tresčí játra ve vlastním oleji larvy hlístice rodu Anisakis. Takovýto výrobek není vhodný pro lidskou spotřebu, poněvadž přítomnost parazitů vzbuzuje u konzumenta odpor a dále neodpovídá nařízení 853/2004, které výslovně říká, že provozovatel potravinářského podniku nesmí uvést na trh k lidské spotřebě produkty rybolovu, které jsou viditelně napadeny parazity.
Larvy hlístic, které lze někdy nalézt v tělech ryb mají nitkovité tělo, spirálovitě zatočeného tvaru, světlešedé barvy. Dosahují délky 15 až 26 mm a tloušťky 0,1 až 0,4 mm, čili jsou poměrně malé. Jsou fixovány na povrch orgánů dutiny tělní. Nejčastěji na gonádách, zejména na jikrách, méně na mlíčí, ale také v menším množství na játrech a střevech. Zřídka ve svalovině mořských ryb.
I kdyby někdo konzervu s játry s larvami hlístic pozřel, nedošel by újmy na zdraví, neboť jejich devitalizaci spolehlivě zabezpečí:
- hluboké zmrazení,
- tepelná úprava (minimální teplota v jádře 70 °C, což je u konzerv bezpečně zajištěno),
- úprava solením,
- úprava marinováním.
Každopádně je možné potvrdit, že jedna šarže výrobku tresčí játra ve vlastním oleji již byla stažena a druhá se právě stahuje.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



