Češi v restauracích popíjejí hlavně domácí lihoviny
02.01.2009 | tyden.cz
Češi zůstávají věrni domácím lihovinám. V restauracích nejvíce pijí Božkov Tuzemský z plzeňského Stocku, na druhém a třetím místě je klasický a citrónový fernet od stejného výrobce. Následují jeho peprmintka, tedy "zelená" a vodka.
Jedinou zahraniční značkou, která se v Top 10 vklínila mezi české lihoviny, je v gastronomii Finlandia Vodka, které patří šestá pozice. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Dataservis, která mapuje prodeje lihovin.
"Jednoznačně se ukazuje, že pesimisté, kteří českým značkám věštili ústup nebo zánik, v odhadech pochybili. Produkty Stocku i značky dalších domácích výrobců vykazují v posledních letech velmi dobré výsledky," řekl šéf plzeňské likérky Martin Petrášek. Navzdory tomu, že do ČR vstoupili s globálními produkty všichni světoví výrobci lihovin, kterým se ale v objemu prodeje lihovin nepodařilo proniknout na špici ani v obchodech, ani v gastronomii. Češi zůstávají věrni domácím produktům, dodal.
Láká nízká cena
Roli hraje nejen příznivá cena, ale stále více také marketingové aktivity v médiích, promotion v restauracích i obchodech a internet. "Většina českých značek lihovin se i v tomto směru může směle měřit s nadnárodními giganty," dodal Petrášek.
Velké popularitě se u Čechů těší rum.Dataservis mapoval přes 2400 gastronomických zařízení v ČR. Božkov Tuzemský má v gastronomii tržní podíl 9,36 procenta, Fernet Stock 7,5 a citrónový fernet 6,23 procenta. V Top 10 má Stock ještě Amundsen Vodku na devátém místě a desátá je griotka. Stock Plzeň, lídr českého trhu lihovin s podílem 36 procent, letos podle Petráška prodá minimálně stejný objem nápojů jako v rekordním loňském roce, kdy uplatnil na trhu 26,65 milionu litrů lihovin. Stejný výsledek jako loni bude úspěchem, protože celkový trh lihovin v ČR klesá. Likérka vévodí všem čtyřem rozhodujícím segmentům trhu, tedy hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům (dříve rumům), vodkám i likérům.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



