České maso je kvalitnější než zahraniční
16.03.2001 | Agris
V České republice nebylo nikdy tak zdravé a kvalitní maso jako v současné době. Uvedl to prezident Společenstva řezníků a uzenářů ČR Ladislav Steinhauser s tím, že například v Německu, na rozdíl od ČR, nebylo v roce 2000 zařazeno do systému klasifikace SEUROP ani jediné procento masa v nejvyšší kategorii "S", a necelé procento v kategorii "E".
Kvalitu masa pro spotřebitele by mohl podle Steihausera s cílem zvýšit důvěru zákazníků v domácí produkci i parlament, například zpřesněním podmínek zákona o potravinách. Sám prezident společenstva navrhuje, aby se za pulty obchodů nemohlo dostat maso starší 24 měsíců, což by prakticky eliminovalo riziko nakažení nemocí šílených krav. Zhruba 97 procent skotu s pozitivním nálezem BSE v Anglii bylo starších 40 měsíců, další tři procenta byla starší 30 měsíců a u mladších jedinců byl pozitivní nález pravděpodobně jen v jediném případě," konstatoval Steinhauser.
Další články v kategorii Potravinářství
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- Ovoce meziměsíčně zlevnilo, vejce ale zdražila (16.12.2025)
- I přes možné dotování od obchodníků ceny vajec příští rok porostou, tvrdí odborníci (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)

Tweet



