České maso je kvalitnější než zahraniční
16.03.2001 | Agris
V České republice nebylo nikdy tak zdravé a kvalitní maso jako v současné době. Uvedl to prezident Společenstva řezníků a uzenářů ČR Ladislav Steinhauser s tím, že například v Německu, na rozdíl od ČR, nebylo v roce 2000 zařazeno do systému klasifikace SEUROP ani jediné procento masa v nejvyšší kategorii "S", a necelé procento v kategorii "E".
Kvalitu masa pro spotřebitele by mohl podle Steihausera s cílem zvýšit důvěru zákazníků v domácí produkci i parlament, například zpřesněním podmínek zákona o potravinách. Sám prezident společenstva navrhuje, aby se za pulty obchodů nemohlo dostat maso starší 24 měsíců, což by prakticky eliminovalo riziko nakažení nemocí šílených krav. Zhruba 97 procent skotu s pozitivním nálezem BSE v Anglii bylo starších 40 měsíců, další tři procenta byla starší 30 měsíců a u mladších jedinců byl pozitivní nález pravděpodobně jen v jediném případě," konstatoval Steinhauser.
Další články v kategorii Potravinářství
- Dobré zprávy pro zákazníky. Ve slevových akcích zlevnily cukr, vejce i mouka (07.05.2024)
- Pivovary v ČR loni uvařily méně piva a spotřeba klesla na 128 litrů na osobu (07.05.2024)
- Vinařství Pavlov získalo za Sauvignon 2021 velkou zlatou medaili v Portugalsku (07.05.2024)
- Čína hrozí cly na koňak. V sudech by zůstalo moře nevypité pálenky (07.05.2024)
- Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová (07.05.2024)
- Farmáře mají zachránit bezobslužné prodejny. Otevřeno bude nonstop (07.05.2024)
- Cena kávy na burze trhá rekordy (07.05.2024)
- Pekaři ve Francii upekli rekordní bagetu dlouhou přes 140 metrů, snědli ji bezdomovci (07.05.2024)
- Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt (07.05.2024)
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)