České pivovary soutěží v Brně o Zlatý pohár piva roku 2004
21.11.2003 | Právo
Odborní degustátoři začali ve čtvrtek ochutnávat 46 vzorků piv, kterými obeslalo třiadvacet českých pivovarů 12. ročník odborné degustační soutěže Zlatý pohár Pivex - Pivo 2004. Zvlášť se ochutnávají světlá výčepní a zvlášť světlé ležáky. Obě kategorie byly rozděleny na rovnou polovinu. Pořadatelem je akciová společnost Veletrhy Brno a reklamní společnost s r. o. SNIP & CO, odbornou garanci zajišťuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze, v jehož brněnské pobočce degustace ve čtvrtek probíhala.
V zájmu co největší objektivity má soutěž dvě kola, druhé bude první týden v únoru. "Po letní sezóně bývají pivovary vyčerpány," odůvodňuje garant soutěže Antonín Kratochvíle druhé kolo. V prvních ročnících této dnes již jedné z nejprestižnějších akcí v České republice byly vzorky piva odebírány z prodejen. Jenže vzhledem k poměrně dlouhé životnosti piva se mohl do hodnocení dostat až půl roku starý vzorek, chuťově již méně kvalitní.
Degustátoři ochutnávají anonymně
Proto dnes dodávají vzorky přímo pivovary, každý posílá jeden kartón. Ochutnává se anonymně, příprava vzorků a vlastní degustace je oddělena, ani obsluhující nevědí, co nosí ke stolům. Dohlíží notář. Degustátoři ze soutěžících pivovarů, z pořádajícího výzkumného ústavu i z dalších institucí hodnotí chuť piva, jeho plnost, vůni, říz, hořkost i další chuťové vlastnosti i jiné příznaky. "Není vůbec jednoduché stanovit, co v chuti vadí," říká Kratochvíle, nestor pivovarníků a renomovaný odborník. Před ochutnáváním se analyzují vzorky všech přihlášených piv laboratorně, musí splňovat předepsané podmínky. Zahraniční piva hodnotí degustátoři jen ve druhém kole, ostatně, jak připomíná Kratochvíle, podíl importovaných piv na českém trhu činí zhruba jen jedno procento. V loňském roce soutěžilo o 11 vzorků méně.
Oficiální výsledky budou 1. března
Kratochvíle Právu řekl, že větší účast v letošním roce není odrazem rozšiřování sortimentu pivovarů, kterých stále ubývá. Je to jen potvrzení rostoucího zájmu o renomovanou soutěž. Výsledky budou oficiálně vyhlášeny na Kontaktním galavečeru pivovarníků a sladovníků 1. března 2004.
K činnostem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského patří také stanovení fermentace ječmene. V době soutěže jsme tam zastihli Petru Blechovou, studentku Vysokého učení technického v Brně.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



