České úřady informovaly se zpožděním o hrozbě dioxinu
11.08.2007 | Denik.cz
České úřady podle dnešního vydání Pražského deníku s třítýdenním zpožděním informovaly o hrozbě dioxinů v potravinách. Dioxin se objevil v potravinářské přísadě E 412 indického výrobce. EU vydala varování před třemi týdny, píše deník. Řada zemí hned začala stahovat potraviny s touto přísadou a maďarské úřady doporučily vyhýbat jim. České úřady o nebezpečí informovaly až tento pátek. Dodávky nebezpečné látky do prodeje zastavily.
Dioxin ve vyšší koncentraci může způsobit rakovinu, u dětí vývojové vady a v krajním případě i smrt. Potravinářská přísada zasažená dioxinem se objevila i v produktech české firmy Agrana Fruit Bohemia z Kaplice. Ta již přestala vadné zboží distribuovat a dělá laboratorní testy.
Podle mluvčího inspekce Ivo Klemeše prý začaly české úřady jednat hned, jakmile obdržely varování. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) údajně nic o závadné látce nevěděl. Rakouský dopisovatel švýcarského listu Gates Anzeiger ale Deníku řekl, že se na českém ministerstvu na výskyt dioxinu bezúspěšně dotazoval již 6. srpna.
O riziku nic nevěděla podle Deníku nejen veřejnost, ale ani nejvýznamnější výrobci potravin. Listu to potvrdila například mluvčí Mlékárny Kunín Eva Kijonková.
Přísadu dovezla z Indie do Česka, Maďarska, Německa a dalších zemí švýcarská firma Unipektin. Takzvaná guma guar obsahuje třicetkrát více dioxinů, než povolují normy. Látka E 412 se získává z rostliny, která se pěstuje v Indii, Pákistánu a USA. Přidává se například do mražených a tvarohových krémů, pekařských výrobků, instantních polévek a uzenin. U citlivějších lidí způsobuje alergické reakce, v kombinaci s dioxinem je toxická.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



