Českolipská mlékárna v nejbližších týdnech výrobu neobnoví
11.02.2004 | Hospodářské noviny
Českolipská mlékárna neobnoví v nejbližších týdnech výrobu. Noví majitelé podniku, který na začátku 90. let patřil k nejmodernějším mlékárenským provozům v zemi a zaměstnával 340 lidí, chtěli po více než tříleté přestávce začít vyrábět od poloviny února. Kvůli skluzu v montáži technologie se však firma dostala do finančních potíží a musí své záměry přehodnotit. "Kdy začneme vyrábět, dnes nedokáži odhadnout," řekl dnes ředitel Martin Landa. Na přímých provozních nákladech musí podle Landy mlékárna měsíčně zaplatit kolem dvou milionů korun, z toho více než třetinu stojí vytápění. "Kdyby se to stalo v létě, nebyl by to tak velký problém," poznamenal Landa. Podnik proto zahájil úsporná opatření. Propouští zaměstnance, které v tuto chvíli nepotřebuje. Také minimalizoval provoz kotelny jen na úroveň, která zabrání poškození výrobního zařízení mrazem. Mlékárna v České Lípě se zastavila v polovině roku 2000. Patřila tehdy k nejmodernějším mlékárenským závodům v republice a podařilo se jí získat i certifikát k vývozu do Evropské unie. Byla projektována na zpracování 350.000 litrů mléka denně. Podle odborníků ji na kolena srazila krize v odvětví a bankovní úvěry. Noví majitelé získali mlékárnu po konkurzu. "Do podniku jsme ale museli investovat desítky milionů korun," poznamenal Landa. Podle původních záměrů měl podnik při plné výrobě zaměstnávat až stovku lidí a denně zpracovávat kolem 150.000 litrů mléka. Zaměřit se chtěl na mléčné produkty, kde budou živočišné tuky nahrazeny tuky rostlinnými - palmovým olejem. Nyní však Landa přiznává, že musí záměry přehodnotit. "Na projektu zatím pracujeme," poznamenal.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



