Český pivař přechází na lahve a nealko pivo
27.08.2007 | Mladá fronta Dnes
Popíjet pivo bez alkoholu se v Česku dostává stále více do módy. V prvním pololetí čeští pivovarníci uvařili téměř dvakrát více nealka než v předchozím roce a čekají další růst. Bez alkoholu je každé čtyřicáté uvařené české pivo a tento podíl má i nadále růst.
"Během dvou až tří let stoupne podíl nealko piva na pět procent z celkové produkce," odhaduje Jan Veselý, šéf Českého svazu pivovarů a sladoven. V loňském roce se pivovary svezly na zájmu o nealko, který vyvolal nový silniční zákon, a ani letos tento trend neoslabuje.
Výroba piva láme rekordy i v celkových číslech. "Očekáváme, že letos se v Česku poprvé v historii uvaří přes 20 milionů hektolitrů piva," odhaduje Veselý. Stále více piva přitom míří za hranice, například Lobkowiczký pivovar vyváží přes 80 procent své produkce.
Pro mnohé pivovary je právě export jedinou možností jak zvýšit výrobu. Trh ovládá sedmička velkých pivovarů (viz box), které prodají v Česku šest ze sedmi piv. Tyto značky se také nejčastěji objevují na pultech hypermarketů, které příliš prostoru malým výrobcům nedopřejí.
Častěji než do obchodu si český pivař stále ještě zajde na točené pivo do své oblíbené hospůdky. I to se však může za pár let změnit. "Podíl lahvového piva na domácím trhu stále stoupá. Velký podíl na tom, že stále ještě převažuje sudové,mají zahraniční turisté. Do tří let lahve zřejmě získají převahu," říká Veselý.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



