Český pivní trh nabízí více než 470 druhů piva
27.02.2006 | Mladá fronta Dnes
Milovníci piva, kteří dávají před klasikou přednost specialitám, mohou o České republice mluvit jako o zemi zaslíbené. Zatímco ještě před pár lety tuzemští pivovarníci pokulhávali v nabídce speciálních piv například z Belgičany, dnes není problém si vybrat přímo doma. Český trh totiž nabízí více než 470 piv.
Drtivá většina pivovarů a mikropivovarů vyrábí piva, která patří svým charakterem k jedinému typu piva, tedy spodně kvašenému ležáku plzeňského typu. Pivní labužník ale mezi nimi najde více než osmdesát značek piv, které je možné označit jako pivní speciály. Speciální piva jsou piva spodně kvašená, se stupňovitostí 13 % a vyšší, často se vyznačují specifickou barvou, plností či hořkostí a k jejich výrobě je používáno různých kmenů kvasnic.
Kromě toho se u nás vyrábí další čtyři desítky produktů patřících do skupiny neobvyklých piv. Neobvyklá piva jsou především ochucená, spodně i svrchně kvašená, kterým charakteristickou chuť a vůni dodávají přídavky bylin, ovocných koncentrátů, přírodních koncentrátů nebo třeba medu. Do této skupiny náleží také pšeničná piva, dále spontánně kvašená piva typu lambik nebo piva svrchně kvašená různých typů. Jmenujme se například ale, alt, stout či šamp. "Bohatá nabídka různých druhů piv nabízených na našem trhu vytváří prostor, aby si každý konzument našeho národního nápoje našel tu značku, která mu nejvíce vyhovuje a chutná," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Krakeš. "Pestrost nabídky, která se, byť pozvolna, rozšiřuje, jen potvrzuje fakt, že náš trh s pivem rozhodně není uniformní, ale spíše o tom, že dobré pivo si svého spotřebitele najde vždycky. Ať už se vyrábí ve velkém průmyslovém pivovaru, nebo v tom malém, restauračním,“ míní Krakeš.
V Česku pracuje 49 průmyslových nebo klasických pivovarů. Osmadvacet z nich vaří celkem dvaačtyřicet pivních speciálů. Kromě toho vyrábějí 7 druhů různě ochucených piv. Ve speciálních, nejčastěji restauračních, minipivovarech je možné ochutnat speciality, jako jsou piva kávová, višňová, banánová, s medem nebo i takové rarity, jako je adventní vanilkové pivo.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



