Českým uzenářům hrozí potíže při užívání tradičních názvů
10.10.2007 | Mladá fronta Dnes
Českým uzenářům hrozí komplikace při používání tradičních názvů některých uzenářských výrobků - mimo jiné špekáčků, kabanosu či spišských párků. Slováci a Poláci totiž požádali EU o ochranné známky u některých uzenin, které se vyrábějí i v Česku. Informoval o tom český europoslanec Jan Březina. Pokud by Brusel známky skutečně udělil, čeští producenti by se museli při výrobě držet registrovaného postupu, což by mohlo znamenat nové investice.
Polsko usiluje o ochrannou evropskou známku u populárního točeného salámu, známého jako kabanos, a u mysliveckých klobás. Slováci zase chtějí ochrannou známku pro spišské párky, lovecký salám, inovecký trvanlivý salám a špekáčky.
"Znamenalo by to, že výrobci z jiných států by tyto speciality museli buď přestat vyrábět, nebo je přejmenovat, nebo k jejich výrobě používat schváleného a registrovaného postupu. To by zvlášť těžce dopadlo na české výrobce, kteří většinu zmíněných výrobků vyrábějí v české mutaci, a tedy odlišným postupem," uvedl Březina.
Slováci chtěli ochrannou známku na šunkový salám
Slováci původně usilovali i o ochrannou známku u šunkového salámu, ale Češi je prý nakonec přesvědčili o stažení tohoto požadavku. "Je nejvyšší čas, aby se do celé věci rozhodným způsobem vložila česká diplomacie. Ve hře jsou hospodářské zájmy českých výrobců, právo českých spotřebitelů na tradiční domácí kvalitu a v neposlední řadě prestiž České republiky jako státu schopného bránit své zájmy," uvedl český europoslanec.
Pokud by podle něj slovenské a polské žádosti uspěly, museli by čeští výrobci buď uvést výrobu do souladu s registrovaným postupem, nebo výrobu pod tradičním názvem zcela zastavit.
Většina uzenářských výrobků, o jejichž registraci Polsko či Slovensko usilují, byla údajně vyvinuta v období existence Československa a byla tehdy vyráběna podle jednotných technických norem. Od zrušení těchto norem v souvislosti s rozdělením Československa jsou tyto výrobky vyráběny na území více států podle různých receptur.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



