Cesta pomerančů ze stromu do sklenice
26.01.2000 | Mladá fronta Dnes
MF Dnes 26.1.2000
Cesta pomerancu ze stromu do sklenice
breviár
Pomerancové džusy jsou oblíbené nejen proto, že chutnají, ale i proto, že jsou zdravé. Vedle vitaminu A, B1 a B2 obsahují také minerální látky draslík, vápník a horcík. Nejcennejší je ovšem vitamin C. Toho má pomerancová štáva dostatek. Obsah vitaminu C však s postupujícím casem klesá, proto jeho nejlepším zdrojem zustávají cerstvé pomerance.
Jak se vyrábí džus
Zralé,cerstve sklizené pomerance precházejí pres kontrolní pás (1), kde jsou vyrazeny všechny nezralé nebo nahnilé plody, do kartácové pracky (2). Tam se krátce ponorí do mycího roztoku, omyjí a osprchují cistou vodou. Škrabky poté opatrne obrousí cást slupky obsahující silice. V extraktorech (3) je z plodu vymackána štáva. Na sítech (4) zustanou zbytky slupek, kusy dužniny a pecky. Ty jsou využívány ke krmení zvírat. Vylisovaná štáva se pak pasteruje - zahrívá na teplotu 85-95 o C (5), aby se v ní znicily bakterie, a ješte za horka plní do obalu. Tím vzniká takzvaná prímo lisovaná štáva, nekdy oznacovaná jako prémium (6). Je nejlepší a také nejdražší, u nás se však neprodává, ale napríklad v USA predstavuje polovinu trhu s džusy. Všechny džusy na našem trhu jsou vyrobeny z koncentrátu. Ten vzniká odparováním vylisované a pasterované štávy. Ve vakuových odparkách se štáva zahustí na ctyr- až šestinásobnou koncentraci (7) a poté zamrazí (8). Zmrazený pomerancový koncentrát pak putuje v cisternách na lodích do Evropy do stácíren. Výrobce znovu pridá ke koncentrátu tolik vody, kolik z ní bylo puvodne odebráno. Pred plnením do obalu štávu znovu pasteruje (9). Nekterí výrobci vylisovanou dužninu, jež zbyla na sítech, lisují ješte jednou (10). Získají tak redenou a horkou štávu takzvaný pulp wash (11) -, která se musí dochutit prídavkem cukru, prípadne kyselinou citronovou. Používá se pri míchání levnejších štáv nižší kvality. Jeho cena je totiž asi o 40 procent nižší než cena štávy z prvního lisování. V Evropské unii se pulp wash u stoprocentních štáv nesmí používat. U nás však mohou být obe kategorie džusu prodávány jako stoprocentní štávy.
Takto byly vyrobeny *:
Cappy (Almaco Chrast u Chrudime pro Coca-Colu CR)
Emig (Emig Nemecko)
Gold Glocken (Gloskengold Laucha Nemecko)
Happy Day (Rauch Rakousko)
Hello (Linea Nivnice CR)
Hohes C (Ybbstaler Nemecko)
Pfanner (Pfanner Rakousko)
Prim Jus (Limona Mnichovo Hradište CR)
Relax (Walmark Oldrichovice CR)
Yo (Ybbstaler Nemecko)
Toma (Toma Nehvizdy CR)
Poznámka: * podle testu MF DNES (15. 12. 1999)
Takto byly vyrobeny *:
Dolly (Linea Nivnice)
Fruity (Getranke Rakousko)
Koruna (Euronova Brno)
Tesco (Toma - nápoje Nehvizdy)
100% Džus Pomeranc (Veseta Kyšice)
Poznámka: * podle testu MF DNES (15. 12. 1999)
Slovnícek
ovocná štáva - neboli džus - štáva získaná prímým lisováním nebo štáva z koncentrátu
nektar - štáva vyrobená z koncentrátu pridáním vody a cukru. Má jen 50 procent (u pomerancu, u jiných druhu ovoce je to méne), zbytek tvorí voda. Cukr muže tvorit až 20 procent konecného výrobku.
pulp wash - méne kvalitní koncentrát z druhého lisování pomerancové dužiny
Postup:
1. trídení
2. mytí
3. lisování
4. pasírování
5. zahrívání
6. prémium
7. odparování
8. zmrazený koncentrát
9. zahrívání
10. druhé lisování
11. pulp wash
Hana Vecerková
Další články v kategorii Potravinářství
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)
- Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu (13.05.2024)
- Vinaři z Česka získali ve Španělsku na Bacchus Madrid dvě velké zlaté medaile (13.05.2024)