Cesta řezníků do Evropy stojí desetitisíce korun
17.01.2004 | Listy Jindřichohradecka
Bezdotykové baterie, uzavíratelné koše, plastové pracovní desky a další vybavení musejí mít prodejny řeznictví, aby vyhovovaly novým přísným veterinárním a hygienickým požadavkům, které jsou plně v souladu s normami unie. Jinak musejí skončit.
"Nové podmínky již splňujeme, ale pochopitelně to něco stálo. Všechno máme v nerezu, dali jsme bezdotykové baterie, pod bednami musíme mít vozíky a řadu dalších věcí. Provedli jsme požadované nátěry, vymalovali jsme, i když to je věc, která se dělá bežně. Prodejnu musíme pořád postupně modernizovat, takže jsme hlavně dolaďovali, ale náklady byly v desetitisících. A za chvíli si zase někdo vymyslí něco nového," řekl nám včera majitel řeznictví v J. Hradci Miroslav Kos.
Nakonec mu "prošel" dřevěný špalek na sekání masa, i když jeden čas se hovořilo o tom, že vše bude muset být z plastů. "Umělou hmotou jsme pouze nahradili pracovní desky," dodal.
Pro podnikatele nové normy všeobecně znamenaly náklady navíc. Většina z nich se shoduje v tom, že se mnohdy bazíruje na všem možném, ale žádná moderní bezdotyková baterie ještě sama o sobě nedonutí personál, aby si myl ruce, pečlivě uklízel a dbal na čistotu . . . Také, když se rozhlédnou po stejných provozech v Rakousku či Německu, tak tam takové změny nemají.
Například v řeznictví Františka Pešiny v Třeboni již mají osvědčení, že splňují nové veterinární a hygienické podmínky a mohou tedy vstoupit do Evropy. "Úpravy nás stály kolem 25 000 korun. Nedělali jsme žádné stavební úpravy, spíše různé drobnosti," uvedla Zdeňka Pešinová.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



