Čeští pekaři chtějí na pulty v Německu
07.07.2003 | Hospodářské noviny
Tuzemští výrobci investovali milióny do vybavení, aby mohli exportovat čerstvé pečivo.
Dlouhé čekací doby na celnicích jsou hlavní překážkou, která brání českým pekárnám, včetně těch, jež působí v pohraničí, vyvážet čerstvé pečivo. Po vstupu Česka do unie tento problém odpadne a tuzemským výrobcům se otvírá příležitost uplatnit se i na pultech v zahraniční. "Je to velká šance. Děláme všechny přípravy, abychom se po otevření trhu prosadili v konkurenci," uvedl Jaroslav Pomp, mluvčí společnosti Delta pekárny, jedničky na českém trhu. Do německého pohraničí hodlá Delta expandovat pomocí pekáren v Plzni a Strakonicích. "Jakmile zmizí čekání na hranicích, jsme schopni do blízkých měst v Bavorsku dopravit čerstvé pečivo do tří hodin," říká ředitel plzeňského závodu Delty Stanislav Šlehofer.Ani druhý největší český výrobce pečiva firma Odkolek neponechává nic náhodě. Chce využít svých pekáren například v Rumburku, Chomutově či Liberci. "Čeští výrobci mají určitou konkurenční výhodu. Němci totiž tady naše pečivo kupují už dlouho a chutná jim," tvrdí marketinkový ředitel společnosti Odkolek Michal Burša. Všichni výrobci už také urychleně připravují své provozy, aby vyhovovaly tvrdým evropským normám. "Uskutečnili jsme rozsáhlé investice do zvýšení kapacity výrobních linek, aby se naše nabídka mohla pak v zahraničí věrohodně prezentovat," říká Šlehofer. Podle předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Miroslava Jirouška je většina pekáren na poměrně dobré technické úrovni a snaha o export čerstvého pečiva je tedy logická. Navíc, český trh je už do značné míry nasycený. Nikdo z výrobců však nepochybuje o tom, že pekařské lobby zejména v Německu se budou dovozu lacinějších výrobků bránit. Vždyť například kilo chleba, které přijde v Česku zhruba na 12 korun, stojí za hranicemi v přepočtu až 40 a v Rakousku ještě o deset korun více. "Už krátce po roce 1989 k nám jeden německý podnikatel jezdil každé ráno pro pečivo. Prodával ho laciněji než tamní pekárny a do půl roku toho musel nechat," popisuje konkrétní zkušenost vedoucí domažlické provozovny Pekáren a cukráren Klatovy Zdeněk Kindlmann.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



