Chadicí technika v masném průmyslu
30.07.2008 | ÚZPI
Efektivnější využití energie u chladicí techniky ve velkých masokombinátech.
Spotřeba elektrické energie ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu bývá často nedoceněna. Ke zlepšení stávajícího stavu může docházet přechodem na jiné chladící médium, změnou chladicích agregátů, stejně tak jako přizpůsobením výkonu kompresoru. To vše může zajistit velkou úsporu energie.
Proto lze konstatovat, že snížení nákladů na elektrickou energii lze dosáhnout těmito hlavními prostředky:
· Změnou chladícího média
· Změnou souboru vzájemně propojených chladicích zařízení a stálé přizpůsobení výkonu kompresoru za pomocí sacího tlakového zařízení, kdy se uplatňuje měnič frekvence.
· Úpravou veškerých termostatických vstřikovacích trysek ve výparníku, úpravou elektronicky řízeného chladicího prostředí a regulací vstřiku.
· Úpravou veškerého řízení elektrotermostatických teplot, přizpůsobení chladících komor, uplatnění elektrotechnického řízení chlazení s nutnou potřebou odmrazení.
· Využitím kapalného chladícího média ve všech zařízeních.
· Využitím chladícího média, které působí spolu s použitím velkých chladicích ploch, přičemž se uplatňuje eloktrotechnický ventilátor s regulací otáček a dochází k přizpůsobení jeho výkonu. Kondenzace chladícího média nastává mezi +35°C do +40 °C.
· Využitím chladícího média kontrolou stavu hladiny ve všech zařízeních, kdy se uplatňuje funkce včasného varování.
· Užitím hlavní regulace (přizpůsobení zkapalnění a teploty odpařování na požadovanou úroveň).
O tyto způsoby úprav provozů je značný zájem. Lze jich využít u mnoha provozovatelů, které používají starší zařízení. Proto je nutné se věnovat těmto úpravám velice intenzivně.
V Německu se touto problemitikou zaobírá i spolkové ministerstvo životního prostředí. Dochází k intenzivní diskusi a těží se z výsledků výše uvedených opatření.
Fleischwirtschaft, 2008, 88, č. 6, s. 51-53 ISSN 0015-363X
SCHIRMER, Mathias; Energieoptimierung als Hauptziel
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



