Chemicky ošetřovat drůbeží maso v EU není nadále možné
04.06.2008 | Agris
Naprostá většina členských států EU nesouhlasila s Evropskou komisí vypracovaným návrhem na možné chemické ošetření drůbežího masa. Jak přitom dnes uvedl mluvčí Státní veterinární správy ČR (SDVS) Josef Duben, SVS byla z Bruselu informována, že z 27 členských států hlasovalo 26 proti, přičemž jeden se zdržel (Velká Británie).
„Také ČR byla proti tomuto návrhu, neboť dosavadní praxe ošetřování a chlazení masa bez použití „chemie“, tj. za dodržení přísných veterinárních podmínek v souladu se současnou veterinární legislativou plně plní účel. Používání některých „povolených“ látek, i ve slabých koncentracích, považuje i SVS za krok zpět. Kýženého efektu zdravotní nezávadnosti při zachování jakostních kritérii masa lze dosáhnout odpovídajícími metodami opracování. Zatížení životního prostředí chemickými látkami je i tak poměrně velké a všechny budoucí inovace při snazším zpracovávání potravin živočišného původu by měly jít takovou cestou, aby případné riziko kontaminace nadlimitním obsahem chemických látek bylo co nejnižší,“ konstatoval mluvčí.
Podle jeho údajů je vědecky prokázané, že látky brzdící rozvoj nežádoucích mikroorganismů mohou i při používání nízkých koncentrací vést k „otužování“ těchto mikroorganismů, což v konečném důsledku vede k možnému nárůstu rezistence. Podstupovat takováto rizika by proto mohlo být velmi nebezpečné.
Všechna rezidua chemických látek, a to, ať již jde o rezidua léčiv, těžkých kovů, apod., sledují orgány státního veterinárního dozoru podle Plánu monitoringu cizorodých látek. I nadále je třeba usilovat, aby trvalá tendence snižování obsahu cizorodých látek byla trvalá i nadále. „Je možné potvrdit, že všechny sledované ukazatele jsou poslední léta pod povoleným limitem, takže se zákazníci mohou spolehnout, že potraviny živočišného původu, které prošly veterinárním dozorem jsou zdravotně nezávadné,“ zdůraznil Duben.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



