Chlorečnan snižuje výskyt patogenů ve vepřovém mase
03.07.2001 | ÚZPI
Vědci ze servisu pro zemědělský výzkum amerického ministerstva zemědělství zjistili, že infekce bakterií Salmonella a Escherichia coli mohou být na faremní úrovni sníženy krmením prasat nízkými dávkami chlorečnanu sodného. Bakterie Salmonella typhimurium a Escherichia coli O157 : H7 mají enzym, který přeměňuje chlorečnan sodný na chloritan a ten pak likviduje bakterie. Tento způsob léčení nemá žádný vliv na užitečné mikroorganismy, které uvedený enzym nemají. V laboratorních studiích byla 45denní odstavená selata inokulována bakterií Salmonella typhimurium a pak byla krmena krmivem s doplňkem 0,04 g chlorečnanu sodného na kg tělesné hmotnosti. Počet buněk patogenů ve střevech se za 16 hodin snížil 150krát. Protože Salmonella a E.coli souvisí s onemocněními pocházejícími z potravy u lidí, užití chlorečnanu ke snížení jejich počtu by mohlo být zvlášť zajímavé pro zpracovatele masa. Výzkumníci doporučili možnost jeho přidávání do pitné vody zvířatům před porážkou, ale to by vyžadovalo oficiální schválení.
Pig International, 31, 2001, č.6, s.12 (Vo)
Další články v kategorii Potravinářství
- Farma Bezdínek na Karvinsku vybudovala skleník pro rajčata a energocentrum (31.05.2024)
- Obliba plísňových sýrů v ČR roste, Jihočeská niva je mlékárenským výrobkem roku (31.05.2024)
- Varování pro spotřebitele: salmonela v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí (31.05.2024)
- Pomerančový džus je rekordně drahý, zkoušejí se mandarinky (30.05.2024)
- Nové silo na 50.000 tun v cukrovaru v Dobrovici uskladní už letos vyrobený cukr (30.05.2024)
- Pivovarnictví není v krizi, je v dobré kondici, míní prezident svazu minipivovarů (30.05.2024)
- Svaz: Spotřeba mléka loni klesla o zhruba tři kilogramy na 255 kg na osobu ročně (30.05.2024)
- Mlékárna Klatovy je čtvrtým největším výrobcem mozzarelly v Evropě (29.05.2024)
- Lidem nevadí daň na tiché víno. Může přinést miliardy do státního rozpočtu (29.05.2024)
- Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí (29.05.2024)