Chlorečnan snižuje výskyt patogenů ve vepřovém mase

Vědci ze servisu pro zemědělský výzkum amerického ministerstva zemědělství zjistili, že infekce bakterií Salmonella a Escherichia coli mohou být na faremní úrovni sníženy krmením prasat nízkými dávkami chlorečnanu sodného. Bakterie Salmonella typhimurium a Escherichia coli O157 : H7 mají enzym, který přeměňuje chlorečnan sodný na chloritan a ten pak likviduje bakterie. Tento způsob léčení nemá žádný vliv na užitečné mikroorganismy, které uvedený enzym nemají. V laboratorních studiích byla 45denní odstavená selata inokulována bakterií Salmonella typhimurium a pak byla krmena krmivem s doplňkem 0,04 g chlorečnanu sodného na kg tělesné hmotnosti. Počet buněk patogenů ve střevech se za 16 hodin snížil 150krát. Protože Salmonella a E.coli souvisí s onemocněními pocházejícími z potravy u lidí, užití chlorečnanu ke snížení jejich počtu by mohlo být zvlášť zajímavé pro zpracovatele masa. Výzkumníci doporučili možnost jeho přidávání do pitné vody zvířatům před porážkou, ale to by vyžadovalo oficiální schválení.

Pig International, 31, 2001, č.6, s.12 (Vo)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info