Cibrián rozzlobil moravské vinaře
15.02.2002 | Právo
Poznámkou, že vstup Česka do Evropské unie bude pro její vinařství představovat i nutnost zvýšení jeho kvality, řádně rozlobil při své úterní návštěvě Brna moravské vinaře velvyslanec a vedoucí delegace Evropské komise v ČR Ramiro Cibrián. Jak navíc dodal, vzhledem k zanedbatelné velikosti našich vinic nepředstavují vína z Moravy konkurenci pro vína španělská a francouzská. "Jestliže někdo takto mluví o našem vínu, tak neví, co mluví," zareagoval pro Právo na Cibriánova slova Pavel Vajčner, jenž stojí v čele akciové společnosti Znovín Znojmo. Vajčner připouští, že Španělé i Francouzi mají lepší klimatické podmínky pro červená vína. "Ovšem zdůrazňovat nutnost vzestupu kvality znamená, že naše vína jsou horší. A to rozhodně ne. Španělská těžší červená vína jsou výborná k jídlu, ale nelze vypít větší množství jako našich červených a v kvalitě bílých vín jsme rozhodně před Španělskem i Francií," dodal šéf Znovínu, podle kterého se Cibrián s moravskými víny ani pořadně neseznámil. "Pan velvyslanec musel u nás pít asi jen špatná vína. Tolik špatných vín, kolik jich je v Česku, je i ve Španělsku," sdělil své zkušenosti pedagog Střední vinařské školy ve Valticích na Břeclavsku, uznávaný vinařský a vinohradnický odborník Jaroslav Osička. Zdůraznil, že Cibrián možná podlehl těm západoevropským producentům vína, kteří úmyslně podporují špatnou pověst moravských vín z obavy před konkurencí. Podle vinařského praktika Martina Gřivny ze Znojemska se v bílých vínech Španělům i Francouzům vyrovnáme, netřeba nám tedy předhazovat zvyšování kvality. "Červená máme lehčí, ovocnější, prostě úplně jiná," tvrdí. Vinař a obchodník s vínem Jaroslav Tichý z Rybníků ve znojemském okrese mluví o svých německých zákaznících, kterým chutnají nejvíce právě bílá vína znojemské oblasti pro jejich výraznější chuť. "Konkurence v Unii se rozhodně nemusíme obávat," říká Eduard Postbiegl z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. V jedné věci, jak ale všichni dodávají, má Cibrián pravdu. Španělsko i Francie mají po více než miliónu hektarů vinic, Česko jen 11 000 hektarů.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



