Číňané a Rusové skupují francouzské víno, ceny letí vzhůru
31.10.2007 | iHNed.cz
Především bohatí Číňané a Rusové rozhýbali ceny na londýnské elektronické burze s prvotřídním francouzským vínem. V posledních dvou letech ceny rostly tempem 56 procent ročně; v předchozích čtyřech letech bylo roční zdražení vždy zhruba jen dvouprocentní. Na webových stránkách to uvedl finanční časopis Fondshop.
Noví movití investoři z Ruska, Číny a dalších rozvíjejících se zemí na rozdíl od tradičních sběratelů ignorují levnější druhy vín a sahají rovnou po nejkvalitnějších titulech, mezi nimiž zřetelně převažují francouzské odrůdy, uvedl Fondshop. Na nabídkové straně je navíc rozsah vinic omezen regulacemi Evropské unie, proto tlak na růst cen kvalitního vína v Evropě jen tak nepoleví. "Víno je skvělé, protože se ho můžete kdykoliv zbavit. Neustále můžete najít někoho, kdo jej chce vypít, a každodenně je také k dispozici méně lahví, než kolik se dá spotřebovat," uvedl aukční ředitel a prezident firmy Acker Merrall and Condit John Kapon na stránkách londýnské burzy.
Mezinárodní burza pro obchodování s vínem v Londýně (The London International Vintage Exchange, Liv-ex) vznikla v roce 1999. Patří k nejvýznamnějším evropským trhům. Od roku 2000 zveřejňuje burza speciální index Liv-ex 100, který zahrnuje stovku špičkových vinných titulů rozlišených podle odrůdy a roku vinobraní.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



