Čínské pivovary zjišťují, že možná měly předchůdce před 5000 lety
03.06.2016 | Denik.cz
V Číně se v posledních letech značně rozmáhají malé, řemeslné pivovary, které vznikají po celé zemi. Chrlí nejen tradiční mok, ale i pivo, které chutná prakticky po čemkoli – od bobulí godži až po zelený čaj. Ale jako spousta věcí v Číně, co je nové ve skutečnosti tak nové být nemusí. A v tomto případě měli pivovarníci své předchůdce už před 5000 lety, napsal list The New York Times.
Skupina vědců v Číně a Spojených státech analyzovala nádoby objevené na nalezišti v provincii Šan-si a zjistila, že jsou prvním přímým důkazem vaření piva. A ingredience, které vědci objevili, jsou stejně rozmanité, jako u leckterého módního sládka: proso seté, různé hlízy a obilnina známá jako slzovka obecná neboli Jobovy slzy.
Tento týden vyšla v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) vědecká zpráva, která uvádí, že ke správné směsi přísad tehdejší obyvatelé patrně přišli metodou pokusu a omylu. A například hlízy, mezi nimiž by i kořen chlupokvětu dýňovitého, dodávaly škroby a cukry potřebné k fermentaci, a také sladkou chuť výslednému pivu.
Usazeniny, které analyzovali, našli vědci v „pivovarnické soupravě", která zahrnovala trychtýř, úlomky hrnců a amfory, a také hrnčířskou pec, která se mohla používat ke rmutování piva.
Vědci podílející se na studii předpokládají, že pivo bylo významnou součástí rituálního hodování v dávné Číně. Je tedy možné, že objev piva je spojen se zvýšenou společenskou spletitostí a se změnami, které se tehdy odehrávaly.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



