ČMSM: Exporty mléka do zahraničí poškozují naše mlékárny

Nebývalý nárůst vývozů mléka od tuzemských prvovýrobců do zahraničí po vstupu do EU je podle Českomoravského svazu mlékárenského (ČMSM) „naprosto nepochopitelný postup“ zemědělců. ČR tak nejenže přichází o možnost vytvořit na svém území v mlékárenských produktech přidanou hodnotu, ale do budoucna si také „zadělává“ na pokles produkce této komodity. Podle dostupných statistických údajů bylo za první tři měsíce od našeho vstupu do EU vyvezeno téměř 6,5 milionu kg mléka s obsahem tuku v balení větším než 2 litry, čili mléka přepravovaného v cisternách.

"Jedná se o množství, které již není zanedbatelné a pokud sledujeme vývoj po jednotlivých měsících, ukazuje se, že export má jasně stoupající trend. V květnu tohoto roku bylo vyvezeno 788 tis. kg,, v červnu to bylo více jak 2 413 tis. kg, v červenci však již 3 255 tis. kg mléka. Navíc je ze strany některých zemědělských organizací signalizováno, že odsun mléka do zpracovatelských kapacit především v Německu bude dále ještě narůstat,“ upozorňuje ČMSM.

Největšímu tuzemskému výrobci, akciové společnosti MADETA, a.s. České Budějovice, v současné době hrozí odsun asi 70 tis. litrů mléka denně, dodavatelé však uvažují ještě s dalším navýšením tohoto objemu. „Dokázali bychom si ještě zdůvodnit rozhodnutí zemědělských producentů o změně odběratele svého mléka v případě určité nestability nebo nedůvěryhodnosti, např. v případě dlouhodobě přetrvávajících potížích s včasnou úhradou, výší ceny nebo výkyvech v odběrech apod.. V případě, kdy se jedná o moderní, stále se rozvíjející a finančně stabilní podnik, který má své závazky vůči zemědělským dodavatelům vždy včas splněny, jakým MADETA, a.s. bezesporu je, připadá nám tento postup naprosto nepochopitelný,“ konstatuje výkonný ředitel ČMSM Michal Němec.

Mlékaři si podle jeho slov samozřejmě uvědomují, že pravidla společného trhu EU umožňují naprosto volné přesuny nejen zboží, ale i surovin, včetně syrového mléka. Na základě tohoto principu může být samozřejmě dováženo do ČR i mléko z jiných členských států a také se to v malé míře děje formou přesunů mléka ze Slovenska. Rozsah přesunů mléka z ČR, hlavně nastartovaný trend neustálého zvyšování, ale také signály, které přicházejí od některých zástupců zemědělců, to vše je pro nás – jako zástupce většiny našich zpracovatelských podniků – naprosto nepřijatelné.

„Za mlékárenský obor musíme jasně říci, že máme naprosto dostatečné, po výrobní a technologické stránce moderní, výkonné a ze zdravotního hlediska bezpečné zpracovatelské kapacity, které jsou schopny zpracovat veškerou mléčnou surovinu, vyrobenou našimi zemědělci, vyrobit z ní kvalitní, chutné a bezesporu i zdraví prospěšné výrobky, které jsou schopny konkurovat a úspěšně se prosadit na náročných trzích, a to nejen na našem vnitřním trhu, ale - jak prokázaly zkušenosti s exportem našich výrobků - i jinde ve světě,“ uvádí se v oficiálním stanovisku ČMSM. Zpracovatelé mléka proto navrhují přijmout taková opatření, které by formou stanovení podmínek pro čerpání připravovávaných podpor pro produkci chovu skotu, podmínilo čerpání těchto prostředků tak, že žadatel musí dodávat mléko své produkce pouze zpracovatelům na území ČR.

To v obecné rovině prezentoval na nedávné tiskové konferenci také ředitel Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Koberna. „Díky tlaku zemědělců nemohl před vstupem do EU zpracovatel, který dostával například exportní podporu, nakupovat surovinu pro své výrobky ze zahraničí. Stálo by proto za úvahu, aby zemědělec, který chce státní podporu, tedy ne unijní, ale podporu z tuzemských zdrojů, nesměl prodávat surovinu do zahraničí, a pokud ano, pak pouze přebytky, o které není na českém trhu zájem. Na zpracovatele se takový model uplatňoval léta, zdůraznil Koberna.

Podle prezidenta PK Jaroslava Camplíka je prodej suroviny do zahraničí „cesta do pekel, a to pro obě strany, zemědělce i zpracovatele“. V případě mléka podle jeho názoru nakonec dojde k tomu, že za něj nejenže nebudou naši zemědělci dostávat v zahraničí o šedesát haléřů více, ale naopak o šedesát haléřů méně a v ČR již nebudou mít možnost toto mléko prodat. „Domácí zpracovatelé, kteří zůstanou na trhu, budou mít s prvovýrobci dlouhodobé smlouvy a nebudou již pak další surovinu potřebovat. Výsledkem bude pokles domácí produkce mléka, i když má ČR právě v této komoditě možnost navýšení výrobní kvóty, kterou ani v současné době zdaleka nečerpáme,“ myslí si Camplík.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info