Co s přebytečným mlékem? Japonci z něj vaří pivo
14.02.2007 | Mladá fronta Dnes
Pivo a mléko - jde to dohromady, nebo ne? Těžko říct. Jisté ale je, že v Japonsku se našel experimentátor, který zdánlivě nekombinovatelné suroviny dokázal spojit v jedno. Produktu říká "bilk" a jedná se o pivo, které je z 30 procent tvořené mlékem. Slovíčko "bilk" je složeninou z anglických výrazů "beer" (pivo) a "milk" (mléko). Technologie výroby je skoro stejná jako u normálního piva, říká autor nápadu, obchodník s alkoholem Chitoshi Nakahara. Novinka na poli alkoholických nápojů si vyžádala půl roku testovací výroby a od 1. února je v prodeji. K dostání je zatím v šesti obchodech v Japonsku.
Podle Nakahary má "bilk" mírně ovocnou příchuť, proto sází zejména na zájem ze strany žen, napsal server MSN Daily News. "Je to ovocné a tak to zřejmě půjde dobře k sladkostem," říká třicetiletá Kaori Takahashiová, která se zúčastnila ochutnávkové akce. Zkušební várku "bilku" uvařil místní pivovar. Ten sice původně chtěl Nakaharův nápad odmítnout, protože se mu nezdál vysoký obsah škrobu v mléce. Nakonec ale Nakahara se svým záměrem přesvědčil.
Vyrobit pivo z mléka vyžaduje pozorně sledovat teplotu - mléko má totiž velmi nízký bod varu a proto bylo nutné ho pečlivě hlídat, aby "neuteklo", píše MSN Daily News. Když potom pivovarníci přidali pivní kvasinky a chmel, vypadal produkt spíše jako čaj s mlékem než jako pivo. Po jeho zkvašení a vychlazení ale doopravdy zjistili, že se jedná o pivo.
K nápadu vařit pivo z kravského produktu přiměl Nakaharu fakt, že v Japonsku klesá spotřeba mléka a produkce tradičních mléčných výrobků se přestává vyplácet. Na ostrově Hokkaido, kde první "bilkovar" stojí, je měsíční převis produkce nad poptávkou asi 900 tun mléka.
Další články v kategorii Potravinářství
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)

Tweet



