ČOI zastavila kvůli dokladům linku na výrobu Gambrinusu
18.08.1999 | Právo
Právo 18.8.1999
COI zastavila kvuli dokladum linku na výrobu Gambrinusu
Zbynek Schnapka
Jeden z nejznámejších výrobcu piva v Ceské republice pivovar Plzenský Prazdroj (PP), a. s., nesmí od dnešního rána varit pivo znacky Gambrinus. Pracovníci Ceské obchodní inspekce (COI) v Plzni zastavili totiž provoz na lince varny tohoto výrobku. Na dotaz Práva to v úterý potvrdil reditel COI v Plzni JUDr. Karel Havlík.
"Varna Gambrinus, dovezená ze SRN, nemá podklady pro vydání prohlášení o shode, konkrétne souhlas hlavního hygienika CR. Proto jsme po týdenní lhute, kdy pivovar nestacil zabezpecit dodání tohoto duležitého dokumentu, provoz linky až do té doby, než firma odstraní nedostatky, zastavili," rekl Právu Havlík. Vysvetlil, že prohlášení o shode znamená stanovení technických požadavku na výrobky, které by mohly ohrozit zdraví nebo bezpecnost osob, majetku a prírodního prostredí.
V úterý vecer se situace s uzavrením nové varny Gambrinusu podle mluvcího PP Jaroslava Pompa akutne rešila. "Jde pouze o administrativní záležitost. Proste zapracovala úrednická byrokracie," rekl Právu Pomp s tím, že nedostatek Gambrinusu nehrozí. "V záloze je ješte varna piva Prazdroj, kde by také Gambrinus v nejhorším prípade mohli varit," dodal.
Jak Právo zjistilo, problémy mel PP nedávno také s myckou sudu. "Ano. Provedli jsme zde kontrolu. Zjistili jsme, že na mycku sudu nebylo také vydáno prohlášení o shode, stejne jako u linky varny. Každý dovozce ci výrobce totiž pred uvedením na trh nebo do provozu je povinen toto prohlášení vydat. Tím garantuje, že výrobek, který dovezl ci vyrobil, odpovídá všem náležitostem v zákone uvedeným," rekl Právu Havlík. Plzenská COI zde zjistila nesrovnalosti.
"Tudíž jsme zakázali mycku používat. Faktem je, že pivovar provedl pres víkend tak rychlá opatrení, že v pondelí ráno jsme mohli konstatovat, že je v porádku. Mycku jsme tak uvolnili do provozu," dodal Právu Havlík.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



