Čokoládová výstava v Troji
03.12.2008 | Agris
Hořkosladká neřest aneb co nevíte o čokoládě se jmenuje výstava, která se bude konat od 4. prosince letošního roku do 4. ledna příštího roku v prostorách Botanické zahrady hl. města Prahy. Součástí akce bude také prezentace starodávných obalů od čokolád a kakaa, panely s informacemi o vzniku a výrobě čokolády, ukázka starobylé kuchyně a prodej čokoládových výrobků, včetně točené horké čokolády – v týdnu i o víkendech (do 24.12.)
Co je dobré vědět o čokoládě:
Kakaový bob měl kromě zemědělského významu pro Maye i význam náboženský: byl symbolem plodnosti a úrody (proto každý rok obětovali zajatce - bylo mu vyrváno srdce z těla poté, co vypil pohárek čokolády).
Mayové s kakaem obchodovali a stejně jako Aztékové čokoládu považovali za afrodiziakum.
Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily. Rozdrcené boby se zahušťovaly kukuřičnou moukou a přidávalo se různé koření jako vanilka a chilli.
Pochoutku z čokolády, nazývanou chocolatl, pila pouze vládnoucí vrstva. Aztécký král Moctezuma I. dokonce nepil nic jiného, a to pouze ze zlatých pohárů.
Kakaové boby byly využívány jako platidlo: platily se jimi daně a žold vojákům, měly vysokou hodnotu a na trhu byly za vše směnitelné (např. za 10 kakaových bobů se dal pořídit králík nebo prostitutka, za 100 kakaových bobů si mohl plantážník koupit otroka).
Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16 století, když si podrobil Mexiko.
V roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.
První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.
Mezi významné osobnosti, které nějakým způsobem přispěli k rozvoji čokoládové výroby rozhodně patřili například Cadbury, Lindt, Nestlé, Peter, Suchard a Tobler
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



