Cukr je dražší, zdraží i sladkosti

Zavařit kompoty nebo upéct bábovku je pro lidi z Pardubického kraje nyní výrazně dražší. Cena cukru se v obchodech s potravinami za poslední dva týdny vyšplhala zhruba na šestadvacet korun za kilogram.

Stoupla tak v průměru téměř o dvaadvacet procent, což je nejvíce ze všech krajů v republice. Podle statistiků má i nadále růst, a to až na třicet korun za kilogram.

Stojí za tím vstup naší země do Evropské unie. Ta totiž stanoví jednotnou cenu, za kterou zemědělci prodávají cukrovou řepu. Cukrovary tak za tunu cukrové řepy zaplatí zemědělcům zhruba o pět set korun více než předtím. Díky starým zásobám cukr zdražil až teď. "Nedávno jsme museli zdražit cukr a sirup. Kilo cukru jsme zvedli asi o šest korun. Teď stojí kolem šestadvaceti. Sirup se zdražil o čtyři až pět korun," řekla Marie Krčmářová, majitelka prodejny potravin v Moravské Třebové s tím, že jiné druhy potravin zatím zdražovat nemuseli.

V některých prodejnách ještě doprodávají staré zásoby cukru, který je levnější. "Cukr mám zatím za 22,90. Až zásoby doprodám, budu muset také zdražit," sdělil majitel prodejny potravin v Poličce Jaroslav Bartoš. Dražší cukr se pravděpodobně na podzim promítne i do ceny sladkého pečiva, cukrovinek a sladkých nápojů, k jejichž výrobě je nezbytný. Výrobci se ale budou snažit držet staré ceny co nejníže. "Důvodem je velká konkurence. Přes vyšší náklady na dražší cukr a naftu zdražovat pečivo ani cukrářské výrobky v dohledné době nebudeme," uvedl majitel pekáren a cukráren Beas Bedřich Syrovátko.

"Jestli k nějakému zdražení pečiva v souvislosti s dražším cukrem dojde, tak ne dřív než v říjnu," dodal k tomu majitel pekárny Stanislav Hrubýz Pardubic.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info